Nieuws - 4 februari 2015

Vakbonden beginnen briefkaartenactie DLO

tekst:
Rob Ramaker

De vakbonden lanceren deze week een briefkaartenactie voor een nieuwe Cao bij DLO. Ze hopen uiteindelijk een hoger loonbod af te dwingen dan de tot dusver geboden loonsverhoging van 1,9 procent.

Wageningen UR en de bonden onderhandelen al een krappe twee jaar over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Hoewel op de meeste punten overeenstemming is bereikt, liepen de gesprekken afgelopen december toch spaak. De bonden namen geen genoegen met een loonstijging van 1,9 procent. Bovendien verlangen ze een overgangsregeling voor oudere werknemers die voorheen recht hadden op een vrijstelling van onregelmatige diensten.

Het afbreken van de gesprekken zorgt dat de bonden nu starten met hun eerste actie. Deze en volgende week worden DLO-werknemers opgeroepen een kaart te ondertekenen en in te sturen. De kaarten worden opgestuurd naar vakbondsleden en uitgedeeld op de werkvloer. In de voorgedrukte tekst eist de vakbond een ‘fatsoenlijke loonsverhoging’. Een nieuwe arbeidsovereenkomst zou medewerkers niet alleen voldoende koopkracht moeten geven, zo stellen de bonden, maar eveneens de verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen universiteit en DLO moeten beperken. De ingestuurde kaarten worden uiteindelijk aangeboden aan het Raad van Bestuur.

Doel van de acties is voor Rob van Baalen, hoofdonderhandelaar namens FNV overheid, om ‘beide partijen weer om de tafel te krijgen’. Hiervoor moet Wageningen UR wel met een beter loonbod komen. Die oproep vindt tot dusver nog niet veel gehoor. DLO stelt dat er een goed aanbod is gedaan voor een nieuwe Cao en dat ‘de bal bij de vakbonden ligt’.

De vakbonden die onderhandelen met DLO zijn FNV overheid, CNV overheid en het CMHF.

folder.png