Organisatie - 31 mei 2007

Vakantie in ruil voor een werkzoekende

De arbeidsmarkt is het laatste half jaar enorm aangetrokken en werkgevers staan te springen om personeel. Ook Agrojobs is naarstig op zoek naar werkzoekenden. Het groene bemiddelingsbureau met vestigingen in onder meer Velp en Wageningen is zelfs een nieuwe actie gestart. Wie een kennis via Agrojobs aan het werk helpt, krijg je een vakantie cadeau.
‘Als mensen moeite voor ons doen en dat heeft succes, willen we ze graag bedanken’, zegt Nicole Behnke, consulente bij Agrojobs in Velp. Als een tip binnen een half jaar een bemiddeling oplevert, krijgt de tipgever een weekendje weg aangeboden. De bestemming in Nederland of Europa mag zelf worden gekozen, de reiskosten komen voor eigen rekening. De duur hangt af van de locatie en varieert van bijvoorbeeld één overnachting in een hotelkamer met prachtig uitzicht tot een weekend in Parijs of een midweek in Centerparcs.
Deze actie komt niet uit de lucht vallen. De laatste maanden is er in de groene sector en de agrarische bedrijfskunde een enorme vraag ontstaan naar hoger en wetenschappelijk geschoold personeel. Ook is er een groot tekort aan rentmeesters, vertelt Behnke. Het gaat goed met de economie en dan is er geld voor natuur en groen. Behnke: ‘Er zijn wel mensen beschikbaar, maar die hebben de keus en zijn kritischer.’
De arbeidsmarkt is zo ‘booming’ dat Behnke studenten aanraadt om na het afstuderen flink te shoppen. ‘Zorg dat je opties hebt. Daarbij zijn de functie en doorgroeimogelijkheden belangrijker dan het aanvangssalaris. Bedrijven proberen mensen te binden tijdens de stageperiode, maar als je daarin trapt, ben je een dief van je eigen portemonnee. Het is nu dé tijd om de ideale baan te zoeken.’
Ook heeft ze advies voor mensen die verder willen studeren. ‘Na oververhitting volgt een periode van koelte. De banen liggen nu nog voor het oprapen. Als je door wilt studeren, kun je daar afspraken met je werkgever over maken. Eerst werk hebben is beter,’ aldus Behnke.
Agrojobs lijdt zelf ook onder het tekort aan werknemers. Het bemiddelingsbureau zoekt extra consultants voor de vestigingen in Velp en Wageningen, met als achtergrond een groene opleiding.