Nieuws - 16 januari 2018

Vaccins maken met nieuwe WUR-technologie

tekst:
Albert Sikkema

Het bedrijf BunyaVax gaat met een op WUR ontwikkelde technologie een nieuw vaccintype te ontwikkelen tegen varkensinfluenza. NWO geeft 40.000 euro voor een haalbaarheidsstudie.

©De leiding van BunyaVax, van links naar rechts Paul Wichers Schreur, Jochem Bossenbroek en Jeroen Kortekaas.

BunyaVax is een recent opgericht biotechbedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van vaccins op basis van een door Wageningen Bioveterinary Research ontwikkelde nieuwe vaccintechnologie. De innovatieve BunyaVax technologie is gebaseerd op virusdeeltjes die in staat zijn cellen slechts éénmalig te infecteren. Dit worden ook wel replicondeeltjes genoemd. Door genen van ziekteverwekkers in het genoom van deze replicondeeltjes te introduceren, wil het bedrijf vaccins ontwikkelen die veiligheid en effectiviteit optimaal combineren.

Licentie
Wageningen Bioveterinary Research, dat patent heeft op de technologie, verleende in september 2017 een licentie aan BunyaVax om de technologie toe te passen. De kersverse hoogleraar Veterinaire Arbovirologie van WUR, Jeroen Kortekaas, is wetenschappelijk directeur van BunyaVax. Het bedrijf heeft subsidie gekregen van NWO voor een haalbaarheidsstudie. Hierin onderzoekt BunyaVax de haalbaarheid en ontwikkelingsstappen voor commercialisatie van een vaccin tegen varkensinfluenza..