Nieuws - 7 maart 2002

Vaccinatie vervangt pijnlijke castratie

Vaccinatie vervangt pijnlijke castratie

Pijnlijke, onverdoofde castratie van biggen is niet meer nodig. Een vaccin zorgt ervoor dat de mannetjes niet in de puberteit komen waardoor het vlees ook niet de typische berengeur krijgt die veel consumenten niet willen. Dat is op te maken uit het promotieonderzoek van Xian-yin Zeng dat hij heeft uitgevoerd bij ID-Lelystad.

Het vaccin dat Zeng heeft getest, zet het varken aan tot de vorming van antistoffen tegen het hormoon GnRH. Daardoor houdt het de vorming van mannelijke hormonen tegen in de testikels. De beren hebben het vaccin twee maal nodig, op een leeftijd van tien en achttien weken. Naast het achterwege blijven van de berengeur heeft vaccinatie nog meer voordelen. De gevaccineerde beren groeien effici?nter dan de gecastreerde beren: ze eten minder en groeien toch harder. Ook verteren de gevaccineerde beren hun calcium en fosfor beter. Daardoor komen er minder van deze mineralen in de mest, wat het milieu minder belast. Deze milieuaspecten zijn vooral van belang in Europa. In China speelt nog wat anders mee. De varkens zijn van een ander ras en zijn sneller in de puberteit. Dat bevordert seksueel en agressief gedrag tijdens de mestperiode, ook bij zeugen. Om die reden castreren de Chinezen de zeugen. Vaccinatie is dan een goed alternatief.

Het vaccin is overigens niet alleen bij varkens effectief. Bij mannen met prostaatkanker zijn de behandelmethoden gericht op het onderdrukken van geslachtshormonen. Vaccinatie zou een effectief alternatief zijn zonder bijwerkingen. Pepscan Systems, een bedrijf dat voortkomt uit ID-Lelystad en het vaccin heeft ontwikkeld, is nu bezig om het geregistreerd te krijgen voor humane toepassing.

Er kleeft maar ??n nadeel aan vaccinatie, vindt co-promotor dr Dick van de Wiel: "Men is bang voor het imago van varkensvlees. Voortplanting gebeurt door geslachtshormonen en de consument kan dan een verbinding leggen met hormonen. Al is dit een merkwaardige gedachte, omdat vlees van varkens die via vaccinatie gecastreerd zijn het enige vlees is dat aantoonbaar hormoon-arm is." Met het onderzoek van Zeng is het onderzoek naar de vaccinatie afgerond. ID-Lelystad zoekt nu naar partners om het vaccin te ontwikkelen. Daarna vereist de registratieprocedure nog zeker drie jaar in Nederland en twee jaar in China, verwacht Van de Wiel. | L.N.

Xian-yin Zeng is 28 februari gepromoveerd bij prof. Rob Meloen en prof. Peter Rottier van de afdeling Infectieziekten en Immunologie van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.