Nieuws - 28 september 2011

Vaccin tegen grieppandemie ligt op de plank

Er is een effectief vaccin beschikbaar om varkens te beschermen tegen Mexicaanse griep, zodat het griepvirus zich niet van varkens naar mensen kan verspreiden. Dat stellen onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut deze maand in het tijdschrift Veterinary Microbiology.

kind_griep_365x243.jpg
Of dit vaccin ook wordt toegepast, is zeer de vraag. ‘Het acute risico voor mensen is weg’, zegt onderzoeker Willie Loeffen. In 2009 ontwikkelde de Mexicaanse griep zich tot een wereldwijde pandemie. Omdat het virus van varkens afkomstig leek, vreesde men dat varkens een belangrijke rol in de verspreiding van het virus zouden krijgen, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval.
Maar als zich een nieuw voor mensen gevaarlijk griepvirus bij varkens ontwikkelt, dan kunnen de onderzoekers snel een nieuw vaccin maken, blijkt uit de studie. Loeffen vergeleek twee bestaande, commercieel verkrijgbare vaccins tegen varkensgriep met een experimenteel vaccin dat speciaal was ontwikkeld tegen de Mexicaanse griep door het bedrijf Intervet. De bestaande vaccins remmen de vermenigvuldiging en uitscheiding van het griepvirus iets, terwijl het experimentele vaccin de spreiding nagenoeg stopt. ‘We kunnen de verspreiding van het griepvirus tussen varkens dus voorkomen’, zegt Loeffen.
Belangrijker is dat het experimentele, goed werkende vaccin heel snel is te maken. ‘Als zich een nieuwe variant van het griepvirus bij varkens aandient, kan Intervet heel snel een goed vaccin maken’, stelt Loeffen. Het experimentele vaccin bevat acht stukjes genetisch materiaal van het griepvirus. Als de onderzoekers twee van de acht stukjes vervangen door genetisch materiaal van een nieuw virus, hebben ze een nieuw effectief vaccin beschikbaar. Mocht zich een nieuwe virusstam in varkens ontwikkelen, dan ligt de oplossing alvast op de plank.