Organisatie - 23 maart 2016

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau
2

Sommige opleidingen bieden meer kans op een baan dan andere. Maar moet dat meewegen in het aanbod van universiteiten en hogescholen? Regeringspartijen VVD en PvdA kruisen vandaag de degens.

Banenfabriek

Als opleidingen hun bestaansrecht niet kunnen aantonen, moeten ze misschien maar de deuren sluiten, vindt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg: ‘We kennen allemaal wel iemand die hard heeft gestudeerd en er vervolgens niks mee kan.’

Maar coalitiegenoot PvdA vindt dat te kort door de bocht. ‘Je kunt opleidingen niet allemaal langs de meetlat van de arbeidsmarkt leggen’, vindt Kamerlid Mohammed Mohandis. ‘Voor een opleiding als filosofie gaat dat gewoon niet.’

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over arbeidsmarktkansen van opleidingen en selectie in het hoger onderwijs. VVD’er Duisenberg zal zijn plan lanceren. Het gaat om een variant op een toets die er voor nieuwe opleidingen allang is: voordat ze van start gaan, moeten ze aantonen dat ze in een behoefte voorzien van studenten en werkgevers.

‘Die toets zou ik ook voor bestaande studies willen invoeren’, zegt Duisenberg. ‘Als een opleiding niet glansrijk door die toets heen komt, moet die misschien het aanbod aanpassen en zorgen voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.’

Het plan van Duisenberg ligt in lijn met uitspraken van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens de algemene beschouwingen van vorig jaar. ‘We hebben opleidingen nodig die onze jongeren opleiden tot een baan, niet tot een uitkering’, zei Zijlstra toen. De voormalige staatssecretaris van hoger onderwijs gaf Portugees als voorbeeld. Die taal kun je maar beter in Portugal studeren dan hier in Nederland.

Maar zo werkt het niet, vindt PvdA’er Mohandis. ‘Wat is het eindstation van de VVD? Er zijn nu eenmaal opleidingen met een maatschappelijke meerwaarde, zoals de kleine talen. Je kunt zo’n opleiding niet één op één naar de arbeidsmarkt vertalen. Dat geldt ook voor een studie als psychologie: misschien word je er geen psycholoog mee, maar je kunt wel elders aan de slag.’

Zelf ziet Mohandis meer in het idee om bredere hbo-bacheloropleidingen aan te bieden, zodat studenten niet meteen in een niche terechtkomen. Dat zou de kansen op de arbeidsmarkt al goed doen.

Re:acties 2

• Robert

Waarschijnlijk is het probleem van de VVD dat Zo een studie niet iets gratis is. De belasting betaler betaald voor het groot deel de opleiding, dan mag je ook klagen als de opleiding niks opleverd. ALS jij zelf je gehele studie betaald zal de VVD er vast geen problemen Mee hebben als je Dan een nutteloze studie doet.

Mijn oplossing is een maximum aantal studenten voor die studies, de beste kandidaten worden voorgetrokken en als je Dan toch per see die studie wil volgen, maar je scoort niet goed genoed Dan moet je de gehele studie zelf betalen of het jaar erop opnieuw proberen.

• Buurman van de Haarweg

Het liberale gedachtegoed van de VVD lijkt ver te zoeken. Zou het niet goed zijn als iedereen gewoon zelf mag kiezen wat hij of zij studeert? Zeker nu studenten zelf een grotere investering moeten doen, zal het arbeidsperspectief zwaarder meewegen bij de meeste studenten. Voor de rest: marktwerking. Zogenaamde 'pretstudies' selecteren wel uit door de jaren heen.

Voor de PvdA zou je ook kunnen twisten over hun standpunt. Na de afschaffing van de studiefinanciering ga je als student een lening aan, wat gepaard gaat met een financieel risico. Geld lenen kost geld, hoe laag de rente ook is. Zou het dan niet goed zijn als studies die een slecht arbeidsperspectief hebben worden gesloten? Als overheid moet je je burgers behoeden voor een waardeloos diploma en een grote restschuld.

Praktisch bekeken moeten mensen leren om te leren. Als je een HBO of WO studie hebt gedaan dan kun je dat. De relevante ervaring die nodig is voor je werk kun je in het bedrijf opdoen, inwerken heet dat! Belangrijker is dat je goed leert samenwerken en een stevige persoonlijkheid ontwikkelt. Daar heeft de arbeidsmarkt wat aan. Misschien is het dus naast inhoudelijke kennis ook goed om kennis op te doen over de 'vorm' en het 'proces': hoe werk je goed samen, hoe communiceer je goed, hoe geef je een goede presentatie? Dat behelst meer dan een paar middagjes presenteren bij het introductievak en wat ACT en MOS-modules.

Keer het eens om: zorg dat aan universiteiten goed onderzoek wordt gedaan, waardoor studenten een hoop nieuwe kennis hebben. Zorg dat HBO-studenten met de nieuwste technieken en methodes uit de voeten kunnen, waardoor ze iets in te brengen in bedrijven die willen innoveren. Sluit je dan als afgestudeerde goed aan op de arbeidsmarkt? Nee. Want je beschikt over kennis en kunde die ook voor bedrijven nieuw is. Maar dan heb je wat in te bieden.

Als je een kenniseconomie wil zijn, moet je daar ook voor betalen. Maar zoals elke VVD'er weet: een goede investering verdient zich terug.