Organisatie - 21 januari 2016

VVD: ‘Instemmingsrecht op begroting was nooit een goed idee’

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

De VVD heeft het nooit een goed idee gevonden om studenten en docenten het recht te geven om de begroting van hun instelling tegen te houden. Maar om het sociaal leenstelsel door de Kamer te krijgen stemde de partij er wel mee in.

Pieter Duisenberg VVD

‘Ik val bijna van mijn stoel’, reageerde Paul van Meenen van D66 op de uitspraken van VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg vandaag. D66 is warm voorstander van het instemmingsrecht en stelde dit als voorwaarde voor steun aan de wet die de basisbeurs afschafte. ‘Die wet is met veel pijn en moeite door beide Kamers aangenomen en nu blijkt dat een cruciaal element niet de steun heeft van de VVD’, aldus Van Meenen.

Duisenberg vindt niet dat hij iets geks zei. ‘Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen om meer geld vrij te maken voor het onderwijs. Dat is een kwestie van geven en nemen, dat hoort erbij.’

De VVD’er vreest dat ambitieuze plannen van hogescholen en universiteiten geen ruimte meer krijgen als studenten en docenten straks overal ‘nee’ op kunnen zeggen. ‘Bestuurders en raden van toezicht moeten hun werk gewoon kunnen doen. En als dat niet goed gebeurt, dan moeten ze daar aansprakelijk voor worden gesteld.’

De Tweede Kamer debatteert op dit moment over een nieuwe wet die het bestuur van onderwijsinstellingen moet verbeteren.