Nieuws - 17 september 2014

VSNU eist duidelijkheid

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Het kabinet moet meer investeren in onderzoek, vindt de vereniging van universiteiten. Bovendien moet er duidelijkheid komen over het studievoorschot en over financiering van groen onderwijs.

Ook voor universiteiten zaten er weinig verrassingen in de gisteren gepresenteerde onderwijsbegroting. Die is vooral de weerslag van eerder gesloten akkoorden met oppositiepartijen, vakbonden en onderwijsinstellingen.

Maar er blijft altijd wat te wensen over. Het toekomstfonds is een veelbelovend plan, aldus universiteitenvereniging VSNU. In dat fonds stort de overheid opbrengsten uit de aardgasbel, om daarmee te investeren in onderzoek en innovatie.

Maar structurele investeringen in fundamenteel onderzoek blijven volgens VSNU-voorzitter Karl Dittrich uit. Bovendien wil hij weten waar dat wetsvoorstel over het studievoorschot blijft. Dittrich: ‘Er moet duidelijkheid komen voor studenten en instellingen. Alleen als blijkt dat de opbrengsten uit een sociaal leenstelsel worden aangewend als investering in de kwaliteit van het hoger onderwijs is deze maatregel te rechtvaardigen.’

Dittrich maakt zich verder zorgen over de financiering van agrarische opleidingen, waaronder Wageningen Universiteit. Zij worden betaald door het ministerie van Economische Zaken, en daar werkt het net even anders als bij OCW. Opleidingen die hard groeien zouden de komende jaren te weinig geld krijgen.