Organisatie - 11 juni 2015

VSNU: 'Niet iedere VWO'er hoeft naar universiteit'

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Universiteiten hoeven niet verder te groeien, zei VSNU-voorzitter Karl Dittrich vanmorgen bij Radio 1. 'Niet iedereen hoeft naar de universiteit.'

Dit sluit aan bij de uitspraken van Onderwijsminister Jet Bussemaker afgelopen weekend in de Volkskrant.

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) presenteert vanmiddag haar toekomstvisie op het universitaire onderwijs. Daarin staat onder andere het plan om meer docenten aan te stellen zodat het onderwijs persoonlijker wordt. Daarvoor komt de komende tien jaar extra geld beschikbaar, maar als de universiteiten blijven groeien is het volgens Dittrich moeilijk deze ambitie waar te maken.

In het interview vanochtend op Radio1 zei Dittrich dat wat hem betreft universiteiten steeds meer 'de gemotiveerde en getalenteerde studenten binnen krijgen die zich met academische vorming willen bezighouden'. Hij is het eens met minister Bussemaker dat studenten op de juiste plek terecht moeten komen. 'Niet iedereen hoeft naar de universiteit.' Door goede voorlichting kunnen er mogelijk meer studenten geïnteresseerd worden voor het hbo.