Wetenschap - 9 oktober 2015

VS: Wageningen heeft beste landbouwuniversiteit

tekst:
Albert Sikkema
2

Wageningen UR is de beste landbouwuniversiteit ter wereld, stelt de Global University Ranking van het Amerikaanse blad US News. Net als vorig jaar laat Wageningen twee Amerikaanse universiteiten (UC Davis en Cornell) achter zich.

Voor de tweede keer brengt US News een ranking uit waarin ook niet-Amerikaanse universiteiten worden meegenomen. Wageningen staat op plaats 109 op de algemene ranglijst (vorig jaar was dat plek 134), maar haalt in de lijst van landbouwuniversiteiten de maximale score. Op het onderzoeksthema Milieuwetenschappen staat de universiteit op plaats 8 (was vorig jaar 9) en bij de Plant and Animal Sciences is Wageningen gestegen van plaats 5 naar plek 3. Overigens zijn er geen grote wijzigingen in deze Amerikaanse ranglijst.

Gelijk met de US News ranglijst kwam ook de NTU Ranking uit van de National Taiwan University. Ook op deze lijst staat Wageningen op nummer 1 bij de landbouwuniversiteiten. Bij de plant- en dierwetenschappen staat Wageningen UR op plek 2, bij het milieuonderzoek op plaats 3 in deze Taiwan ranking. In de algemene rangschikking speelt Wageningen een bescheiden rol op plaats 148.

Volgens de kenners (ranking the rankings) zijn dit overigens niet de belangrijkste universiteitsrankings. Dat zijn die van Times Higher Education en de ARWU in Shanghai.

Re:acties 2

 • Henk Tennekes

  #GT Ik heb geen idee op welke regelgeving U doelt, maar ik hoop dat Wageningen UR een voortrekkersrol gaat spelen in het bewerkstelligen van duurzame landbouw, die alleen in noodgevallen teruggrijpt op chemische plaagbestrijding.

  Reageer
 • Henk Tennekes

  Wageningen UR is met haar grote invloed op de toelating van bestrijdingsmiddelen mede verantwoordelijk voor het gigantische verlies van biodiversiteit in het Nederlandse cultuurlandschap. In zoverre is zelfbewieroking in het geheel niet op zijn plaats. Zorg er liever voor dat biologische plaagbestrijding een einde maakt aan de onzinnige pesticiden verslaving! Dan wordt de universiteit terecht nummer één.

  Reageer
  • GT

   maar wat als er een strenge regelgeving is vanuit de EU?


Re:ageer