Wetenschap - 21 november 2014

VS: Wageningen beste landbouwuniversiteit

tekst:
Albert Sikkema
2

Wageningen UR is de beste landbouwuniversiteit ter wereld. Dat stelt de Global University Rankings van het Amerikaanse blad US News.

Voor het eerst komt een Amerikaans tijdschrift met een ranking van universiteiten die ook de instellingen buiten de Verenigde Staten meeneemt. Deze nieuwe ranking van US News zal een rol spelen bij de studiekeuze van internationale studenten, denkt informatiespecialist Wouter Gerritsma van de Wageningse bibliotheek.

Op  de algemene ranglijst van US News staat Wageningen UR op plek 134, maar op de lijst met landbouwuniversiteiten voert Wageningen de lijst aan, voor UC Davis en Cornell uit de Verenigde Staten. Een verrassing is dat niet, want deze drie universiteiten voerden dit jaar ook de lijst aan van landbouwuniversiteiten in de Taiwan Ranking. Andere belangrijke internationale rankings, zoals de Britse Times Higher Education en de Chinese Shanghai Rankings, hebben geen ranglijst met landbouwuniversiteiten.

Opvallend is de hoge notering van universiteiten uit BRIC-landen op de landbouwranking van US News. China Agricultural University (CAU) uit Beijing staat op plaats 4, de universiteit uit Sao Paulo, Brazil op plek 5.

Ook op de andere Wageningse wetenschapsgebieden, zoals de milieu-, planten- en dierwetenschappen, behoort Wageningen tot de wereldtop volgens de Amerikaanse ranking. Bij de milieuwetenschappen (Environment and Ecology) staat Wageningen UR op plaats 9, na Berkeley, Harvard en Stanford. En bij de Plant & Animal Sciences staat Wageningen op plek 5, na vier Amerikaanse universiteiten.   

Re:acties 2

 • Voorbijganger

  En ik maar denken dat we al z'n 10 jaar geen 'landbouwuniversiteit' meer mogen zeggen, maar iets met 'life sciences'.

  IIG, zie ook http://pers.uu.nl/universiteit-utrecht-nummer-1-in-nederland-op-best-global-universities-ranking , zijn ze in Utrecht ook weer blij :)

  Reageer
 • Henk de Vries

  Deze rankings zijn altijd gebaseerd op een zeer specifiek subtype, waardoor andere universiteiten worden uitgesloten en men automatisch hoger in de ranking terecht komt. Vergelijk dit ook maar met 'beste algemene universiteit, beste technische universiteit, beste brede universiteit' etc. uit de studiekeuzegids.

  Reageer

Re:ageer