Student - 5 februari 2009

VRIJHEIDSVUUR BLIJFT NOG EVEN UIT

De paal van Bernhard komt bij Ceres op de stoep. Dat schreven we in mei 2008 al op deze plek. En toen bleef het stil. De Wageningse studentenvereniging heeft nog steeds niet van de gemeente gehoord wanneer het kunstwerk van Hanshan Roebers, dat officieel het Vrijheidsvuur heet, daadwerkelijk komt.

Burgemeester en wethouders zouden eigenlijk in juli duidelijkheid geven over de plaatsing van de beruchte vuurzuil, die een gasvlam uitbraakt en krimpt en groeit afhankelijk van de temperatuur. Het kunstwerk is al in 2005 aangeschaft en zou aanvankelijk op het 5 Meiplein komen, als herinnering aan prins Bernhard die daar jaarlijks het veteranendefilé afnam. Maar er volgde zoveel protest dat de gemeente een andere plek zocht. En vond. Vlak naast het plein.
Waarom dan deze nieuwe vertraging, Irene van Zoeren, beleidsmedewerker van de gemeente? ‘Dat de zaak rond zou zijn in juli was erg optimistisch. De erfpachtconstructie die we met Ceres moeten aangaan is ingewikkeld, en we willen het goed juridisch afdekken.’ Het stukje grond blijft van Ceres, de gemeente huurt het en houdt alle verantwoordelijkheid voor het kunstwerk, inclusief de circa duizend liter gas die de paal jaarlijks opslokt.
Wanneer de paal van Bernhard daadwerkelijk wordt opgericht kan Van Zoeren niet zeggen, maar ze verzekert dat er aan wordt gewerkt. Kunstenaar Roebers gelooft haar. ‘Dat er sinds het ontwerp vier jaar verstreken is, komt natuurlijk door de ophef. Ik hoorde dat een andere kunstenaar die niet is gekozen om iets te maken voor het 5 Meiplein, een campagne is gestart. Heb je mijn website gezien? In de periode van de hetze zijn er heel veel mensen geweest om te kijken of mijn andere werk ook op een piemel lijkt. Dat is dus helemaal niet zo.’ Dat het kunstwerk bij Ceres komt verheugt Roebers. ‘Een kunstwerk maak je voor de plek. Zo is het vrijheidsvuur gemaakt voor het plein. Dus ik ben er blij mee dat het bij de studentenvereniging kan komen.’