Nieuws - 1 december 2011

VN-klimaatconferentie poppenkast?

Stelling: De VN-klimaatconferentie is een grote poppenkast. Concrete afspraken zullen niet worden gemaakt.

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Ik ben bang dat dit wel eens waar zou kunnen zijn, maar ik hoop dat er toch nieuwe afspraken worden gemaakt. Ondanks de crisis gaat klimaatverandering namelijk gewoon verder, met alle gevolgen (overstromingen, verwoestijning, toenemende droogte en daarmee lagere landbouwopbrengsten) van dien.
De kans lijkt echter groot dat twee van de landen die het grootste aandeel in de uitstoot van broeikasgassen hebben, te weten de VS en China, zich niet willen binden aan afspraken. Ook veel andere landen zullen hun kortetermijnbelang op het gebied van economie belangrijker vinden dan het langetermijnbelang, vrees ik. Ik hoop echter dat allen die de klimaatconferentie bijwonen daadwerkelijk hun best zullen doen om een akkoord te bereiken. Ook moeten we eens nadenken over wat onze achterkleinkinderen over ons zullen denken als zij met de ellende zitten opgescheept.

Reactie Jillis: Tja, wat zullen onze achterkleinkinderen denken? Niet echt relevant. Zo kan ik ook van meerdere generaties nog wel wat denken. Uiteraard betekent het niet dat ik milieuvervuiling op deze schaal wel prima vind, maar we moeten er iets zakelijker naar kijken. Uiteindelijk zal een stijgende energieprijs moeten leiden tot echte verbeteringen.

Jillis: Ah, we gaan we weer lekker klimaatvriendelijk met tientallen, zo niet honderden, vliegtuigen naar een uithoek in de wereld om daar vooral heel veel te praten. Zoals altijd gaat het tussen de grote, vervuilende, landen en de kleine, arme landen. China, de VS en India zullen weer niet gebonden willen worden aan regels die hun economie alleen maar schaden, zodat de kleine, arme landen weer de pineut zijn. En daar tussendoor laveert het naïeve, idealistische Europa dat het braafste jongetje van de klas wil zijn. Nadat Europa haar evangelie heeft gepreekt, zal er uiteindelijk weinig veranderen. De cynische realiteit. Reden tot paniek is dit echter niet. Hoewel er zeker veel te winnen is qua milieuvriendelijke productie, geloof ik niet zo in de IPCC-leugentjes om de klimaatlobby te financieren. Het verhaal dat CO2-emissies het klimaat veranderen, lijkt voorlopig meer op een fabeltje, dan een vaststaand feit.

Reactie Marlies: Precies bewijzen wat de invloed van de mens op klimaat is kan inderdaad niet, daarvoor is klimaat te complex. Echter, het overgrote deel van klimaatwetenschappers denkt dat de kans zeer groot is dat de mens wel degelijk invloed erop heeft. Dit ontkennen, terwijl zoveel mensen die erin gespecialiseerd zijn het erover eens zijn, vind ik typisch een geval van wensdenken - erg fijn is deze waarheid immers niet.