Wetenschap - 28 mei 2009

VIS IS GOED VOOR DE OREN

Een dieet met veel visolie zou wel eens goed voor de hersenen kunnen zijn. Tot die conclusie komt Carla Dullemeijer van de afdeling Humane voeding in haar proefschrift. Ze vond een duidelijk verband tussen visvetzuren in het bloed en een verminderde achteruitgang van het gehoor bij ouderen ‘Visolie zou de achteruitgang van bepaalde hersenfuncties en zelfs het gehoor wel eens kunnen vertragen.’

nieuws_3280.jpg
nieuws_3280.jpg

Foto: Nationale Beeldbank

Stripheld Obelix werd al aangeraden meer vis te eten omdat dit goed voor de hersenen zou zijn. Nu is ook de wetenschappelijke onderbouwing van het positieve effect van vis op de hersenen een stap dichterbij. Langketenige omega-3-vetzuren, die veel in vette vis voorkomen, blijken de hersenen positief te beïnvloeden.
Dullemeijer ontdekte dat ouderen met een relatief lage hoeveelheid langketenige omega-3-vetzuren in het bloed sneller achteruitgingen in hun presentaties op cognitieve testen dan ouderen met meer van deze visvetzuren in het bloed. Eerder toonde zij al aan dat jonge varkens het omega-3-vetzuur docosahexeenzuur (DHA) inbouwen in de hersenen tijdens de eerste levensmaanden, waarin de hersenen zich ontwikkelen. ‘Omdat DHA blijkbaar belangrijk is bij de hersenontwikkeling, zou het ook wel eens een rol kunnen spelen bij hersenveroudering’, legt de promovendus uit. ‘Daarom richtten we ons onderzoek op enkele hersenfuncties van ouderen in relatie tot hun vetzuurprofiel in het bloed.’
Het positieve effect van visolie op de bloedvaten en de circulatie is al langer bekend, en daarom testte Dullemeijer de hypothese dat dat de oorzaak zou zijn van het beter functioneren van de hersenen van ouderen met een visrijk dieet. Ze keek daarvoor naar het binnenoor, een zeer goed doorbloed deel van het hoofd. Hier vertaalt het slakkenhuis binnenkomend geluid naar een elektrisch signaal dat via de gehoorzenuw de hersenen bereikt. Een verminderde circulatie in de hersenen zou dat slakkenhuis kunnen treffen en tot gehoorverlies leiden, was de gedachte. ‘Ouderen die relatief veel langketenige omega-3-vetzuren in hun bloed hadden, bleken inderdaad minder gehoorverlies te hebben dan ouderen met relatief weinig van deze vetzuren in het bloed’ vertelt Dullemeijer. ‘Dit verschil in gehoorverlies gold echter alleen voor de lage tonen.’ De anatomie van het middenoor kan dit resultaat prachtig verklaren. ‘Het slakkenhuis wordt gevoed door één bloedvat, dat de windingen volgt van het brede deel tot in het topje’, legt Dullemeijer uit. Je verwacht bij een verminderde circulatie juist minder bloedtoevoer in het topje, waardoor daar de schade optreedt. ‘Omdat juist in dit topje lage geluidsfrequenties worden verwerkt zou dit kunnen duiden op een verminderde microcirculatie, waardoor een mogelijk gunstige rol van de omega-3-vetzuren met name op de lage tonen verklaard zou kunnen worden.’ / Hans Wolkers

Carla Dullemeijer promoveerde op 15 mei bij prof. Frans Kok, hoogleraar Voeding en gezondheid en prof. Robert-Jan Brummer, hoogleraar Gastro-enterologie en klinische voeding aan de Örebro University in Zweden en hoogleraar Medische voedingsleer en klinische diëtetiek aan Universiteit Maastricht.

Re:ageer