Student - 5 februari 2009

VILLA MET ZWEMBAD IN GHANA

Zijn vriendin had liever dat hij thuisbleef, maar Tristan Bergsma wilde hoe dan ook een buitenlandse stage. Benieuwd of Afrika er net zo uitziet als op tv, reisde hij af naar Ghana. De student International watermanagement van VHL Velp werkte mee aan een betere watervoorziening.

nieuws_2904.jpg

Foto: .

‘Ja, het is precies als op tv, een ware chaos met veel armoede. Het contrast is enorm. Toen ik aankwam in Accra, de hoofdstad, leek het allemaal rijker dan ik had verwacht. Dikke auto’s scheurden me voorbij. Maar een moment later zag ik bedelaars die werkelijk niets hadden. Echt heel moeilijk om te zien. Ik vond het raar, een beetje gênant zelfs, om daar als rijke blanke rond te lopen.
Mijn stageplaats heb ik bemachtigd via waterleidingbedrijf Vitens. Dat bouwt samen met een Zuid-Afrikaanse partner de watervoorziening in Ghana op. Ik bracht precies in kaart waar de watervoorziening het slechtst was geregeld. Bijvoorbeeld de plaatsen waar amper twee keer per week water uit de kraan komt.
Ontbraken er gegevens, dan vroeg ik regiomanagers hoe de situatie was. Maar hun informatie was lang niet altijd betrouwbaar. Het is in Ghana de gewoonte om je meerdere – en al helemaal een blanke van het hoofdkantoor – altijd goed nieuws te brengen. Dus als een regiomanager me vertelde dat er de hele week water uit de kraan kwam, ging ik dat toch maar even controleren. Vaak zag ik dan een totaal andere situatie.
Ik vond het bijzonder om zo het echte leven te zien. De gewone straten zijn vreselijk armoedig, ze liggen bezaaid met afval en het stinkt. Water is op sommige plaatsen gewoon groen, maar de geiten en kippen die op straat lopen drinken het.
In de stad probeerde ik mensen zo veel mogelijk te helpen. Ik vond het moeilijk om niet elke bedelaar wat te geven. Toen we langs een basisschool kwamen heb ik verderop een grote zak met voetballen gekocht, dat kostte me omgerekend vier euro. De kinderen waren razend enthousiast, geweldig om die gezichten te zien. Ze zijn zo vreselijk dankbaar.
Na mijn werk kon ik naar een prachtig huis, want speciaal voor tijdelijk personeel heeft het waterbedrijf een villa. Wat een luxe. Ik zat er samen met studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Heerlijk, na het werk lekker zwemmen. En we hadden zelfs een schoonmaakster. Met de andere studenten ging ik regelmatig uit in de duurdere tenten. Kost bijna niets!
Eenzaam heb ik me nooit gevoeld, mijn vriendin vond het wel jammer dat ik weg was. Maar ja, zij heeft een jaar in Spanje gestudeerd, dus dan vallen elf weken nog mee, toch?
Terug in Nederland was het vreselijk wennen. Hier hebben we alles en lopen we te mopperen. Daar hebben ze niets, en toch lacht iedereen.’