Nieuws - 5 januari 2011

VHL levert beste boer

Jurjen Oosterhuis is verkozen tot Beste Boer 2010. Oosterhuis, boer in het Groningse Hornhuizen, volgde vorig jaar nog de deeltijdmajor Ondernemerschap bij VHL in Leeuwarden.

Hij rolde als beste uit de bus in het simulatiespel 'De Beste Boer'. Dit spel bestond uit vijf spelronden, een beroepscasus maken en een videopresentatie geven. De kunst in dit managementspel is dat de deelnemers hun producten op de juiste markt verkopen en hun financiƫn goed regelen. Oosterhuis breidde zijn virtuele akkerbouwbedrijf in de finaleronde uit met een chipsfabriek plus bijbehorend ondernemingsplan. Dat leverde hem de hoogste score op van de jury. Als prijs ontvangt hij een geheel verzorgde studiereis naar Kenia.
In totaal waren duizend teams vanaf eind oktober de competitie aangegaan. Op de tweede plaats eindigde een VHL-student. Kees Welboren, derdejaars student Melkveehouderij in Leeuwarden, vormde met zijn ouders Team Camping de Westert.

Het ondernemersspel is een initiatief van ABN Amro en een trits agrarische bedrijven, waaronder toeleverancier Agrifirm, fokkerijorganisatie CRV, uitgeverij Agrio en zaadveredelingsbedrijf Limagrain. Met het spel willen ze een impuls geven aan het ondernemerschap van melkveehouders en akkerbouwers, die steeds meer op de vrije markt moeten opereren.