Organisatie - 19 september 2013

tekst:
Albert Sikkema
5

Van Hall Larenstein in Wageningen, nu gehuisvest in het Forum, moet omzien naar een andere locatie. De universiteit heeft uiterlijk in september 2015 alle onderwijsruimtes in Forum zelf nodig. Dat stelt bestuurslid Tijs Breukink van Wageningen UR.

‘De aanwezigheid van VHL in het hart van de campus was een uiting van de samenwerking binnen Wageningen UR’, zegt Breukink. ‘Nu die samenwerking is gestopt, ligt het niet voor de hand om Van Hall Larenstein in het Forum te blijven huisvesten. De  universiteit groeit bovendien hard en we hebben snel behoefte aan meer onderwijsruimte op de campus. Die kunnen we op deze manier beschikbaar krijgen in Forum.’

De stopzetting van de verhuur volgt op de ontvlechting van VHL en Wageningen UR. Daarbij wordt de dienstverlening van Wageningen UR aan de hogeschool gestaakt. In goed overleg zijn de contracten voor onder meer bedrijfsmaatschappelijk werk en Resource opgezegd. Ook worden veel mantelcontracten voor bijvoorbeeld de inkoop van papier en het inhuren van managers en adviseurs niet verlengd.

Of Wageningen UR de ICT-dienstverlening aan de hogeschool beëindigt, is nog onduidelijk. Van Hall Larenstein heeft geen eigen ICT-systeem meer en nauwelijks nog ICT-mensen in dienst. Het e-mail en internetverkeer van VHL draait op servers van Wageningen UR. ‘We moeten sowieso in technische zin ontvlechten’, zegt Breukink. ‘We stoppen, maar noemen geen datum.’ Breukink houdt de deur open: als het college van bestuur van VHL ICT-diensten wil blijven afnemen, wil Wageningen UR dat overwegen.

Collegevoorzitter Peter van Dongen van Van Hall Larenstein is 1 augustus begonnen en heeft een aantal keren overlegd met Wageningen UR over de ontvlechting. Wat de gevolgen zijn van het aanstaande vertrek uit Forum voor de hogeschool, weet hij nog niet. Hij heeft tijd nodig om scenario’s te ontwikkelen en daar conclusies aan te verbinden. Ook weet hij nog niet of VHL ICT-diensten wil blijven afnemen en een vestiging in Wageningen wil houden.

Re:acties 5

• Albert Sikkema - redacteur Resource

Het college van bestuur van VHL onderzoekt een viertal scenario's voor de toekomstige huisvesting van VHL Wageningen, waaronder nieuwbouw in Wageningen, huren in Wageningen en verhuizing naar Velp. Nieuwbouw wordt het waarschijnlijk niet, want over een jaar moet VHL vertrekken uit Forum en het lukt niet om een nieuwbouwproject in 1 jaar af te ronden. Het CVB wilde voor de zomervakantie een keuze maken, maar dan heeft ze nog 2 weken de tijd...

• Agnieszka

Het is nog ook onduidelijk voor studenten! Wij krijgen nauwelijks informatie over!

• VHL student

Dat is moeilijk dhr. Breukink aan te rekenen. Het College van VHL heeft er meestal een handje in om dergelijke informatie lange tijd onder de pet te houden, voor personeel, maar voornamelijk ook voor studenten. Dit bericht is uiteindelijk 4 dagen later voor studenten op het intranet bekend gemaakt, (zonder de specifieke data die hier genoemd worden) en dat mag een nieuw record genoemd worden, want de ontvlechting werd nog veel later gemeld.
    Overigens is er ondertussen (bijna een maand later) verder dan dat nog geen flintertje informatie uitgegeven over bijvoorbeeld mogelijke alternatieven en consequenties.

• Pret Student

Dit stukje miscommunicatie was toch, min of meer, juist de reden van de beroerde samenwerking tussen van Hall en de WUR?

Verbaast me wederom niets dat het personeel van van Hall van niet weet. Niettemin wel een goede ontwikkeling naar mijn mening, de scholieren hebben in het forum zelf nu toch niets meer te zoeken en gezien nog steeds de tekortkomingen van werk en pc-ruimtes kan de verdieping goed gebruikt worden.

• Hans van Haeren

nogal bot om dit zo te stellen en nu te publiceren...het personeel van Wageningen VHL weet nog van niets.