Nieuws - 11 september 2009

VHL helpt bij onderzoek aan zeewier

Van Hall Larenstein partner in onderzoek naar gebruiksmogelijkheden zeewier.

De EU en een aantal overheden en organisaties betalen 1,3 miljoen euro voor onderzoek naar de gebruiksmogelijkheden van zeewier. Aan de Nederlandse en Duitse kust spoelt veel zeewier aan. Bovendien komt drijvend wier als ongewenste bijvangst in visnetten terecht.
Het Duitse MaRenate en Oosterhof Molman Milieutechniek zijn betrokken bij het ontwikkelen van een proefvergistingsinstallatie voor zoute biomassa. Het Nederlandse bedrijf Bioclear zal onderzoek doen naar het gebruik van grondstoffen uit zeewier in de farmaceutische industrie.
Daarbij is een rol weggelegd voor de opleiding Life Sciences van Van Hall Larenstein in de vorm van studentenonderzoek of onderwijsprojecten, zegt projectleider Doede Binnenma van TechnologieCentrum Noord-Nederland. 'De hogeschool heeft relevante kennis op het gebied van biogas en het tot waarde brengen van grondstoffen.'
De benodigde subsidies zijn voor 95 procent binnen. Als de resterende gelden geregeld zijn, gaat het project, dat drie jaar duurt, van start. 'We willen het liefst onmiddelijk beginnen. Het onderzoeksmateriaal spoelt namelijk in het najaar en voorjaar aan', aldus Diedema.