Organisatie - 26 maart 2009

VERWARMING IN ALLE GEBOUWEN OMLAAG

De raad van bestuur laat in alle gebouwen de verwarming standaard 1,4 graad lager afstellen. Daarmee wil het bestuur tegemoetkomen aan de wens van medewerkers en studenten om de organisatie duurzamer te maken.
In de notitie Duurzaamheid Wageningen UR, die begin februari werd gepresenteerd, schetste een projectgroep vier ambitieniveaus. De raad van bestuur koos het op één na hoogste niveau; ‘voorlopen’. Na overleg met de medezeggenschap is besloten één voorstel over te nemen uit het hoogste ambitieniveau ‘innoveren’. Het betreft een aanpassing van de thermostaten in alle gebouwen. De thermostaat gaat naar 18,6 graden Celcius, 1,4 graad lager dan nu.
‘Het is een eenvoudige maatregel met een groot effect’, zegt duurzaamheidscoördinator Anne-Marie Windt. ‘Instellingsbreed is er een energiebesparing van dertig procent mee te behalen. En we besparen er natuurlijk ook geld mee, wat gezien de economische crisis gunstig is.’
De raad van bestuur komt studenten en medewerkers daarbij enigszins tegemoet door een tijdelijke korting te geven op de sweaters uit de WUR-shop. Volgende week woensdag kosten die 20 euro in plaats van 35.
Windt voorziet overigens dat niet iedereen blij zal zijn met de temperatuurverlaging. ‘In de winter is het lastig. Vooral vrouwen kleden zich graag elegant, die willen niet elke dag in een dikke trui lopen. Maar als je werk wilt maken van duurzaamheid, moet je deze keuze durven maken, denken wij. En met een mooi vest of colbertje kun je je ook warm aankleden.’