Student - 12 februari 2009
VERSPIL GEEN KOSTBARE POEP
Nonchalant zit Maxine uit Rusland, met een gebreide muts op, op een tafeltje. ‘Dit is de volgende slide’, zegt hij bij een PowerPointpresentatie over een Electric Mountain in de stadsregio Arnhem Nijmegen. ‘En dit gaat over mogelijke oplossingen. Nog vragen?’ Geen idee waar het over gaat. Jammer, want het klinkt interessant.
De studenten oefenen hun presentaties, want op vrijdag 13 februari leggen ze hun oplossingen voor duurzame energie voor aan bestuurders en politici van de stadsregio Arnhem-Nijmegen. Die ideeën bestaan onder andere uit solar heating voor gebouwen en elektrische auto’s. Francesco uit Italië schetst een stedelijk landschap met zonnenpanelen op daken, bushaltes en bruggen, op geluidsbarrières langs snelwegen en in overloopgebieden. Hij praat losjes en maakt oogcontact met zijn publiek.
Een ander groepje pleit voor de verwerking van menselijke uitwerpselen tot biogas. Als dat in de hele stadsregio zou gebeuren, levert dat jaarlijks meer dan drieënhalf miljoen kubieke meter biogas op. Een besparing van 2,5 miljoen per jaar, rekenen de studenten voor. En bij nieuwbouw is de aanleg van de benodigde installaties goedkoop, betogen ze. ‘Don’t waste our costly shit’, is hun oproep aan politici.
Of de stadsregio warmloopt voor de vergezichten van de studenten valt nog te bezien. Als één van de ideeën het tot pilotproject schopt, is dat al heel wat. / Alexandra Branderhorst
Binnenkort verschijnt het boekje ‘Sustainable Energy. Visions of the future.’ Daarin zijn de beste ideeën van de studenten uit de afgelopen vier jaar gebundeld. Informatie bij: email('wim.timmermans','wur.nl');