Nieuws - 16 april 2009

VERLIES

Met bioinformaticus Willem Stiekema, bioloog Raoul Bino en viroloog Rob Goldbach raakt Wageningen in korte tijd twee gerenommeerde hoogleraren en een gewaardeerde manager kwijt.
Het plotselinge verlies van Rob Goldbach is tragisch. Goldbach is onfortuinlijk verongelukt. Tijdens het vogelen in een nationaal park in India werd hij aangevallen door een olifant. Uit het in memoriam dat zijn leerstoelgroep maakte, spreekt het ongeloof en de verbijstering over zijn abrupte wegvallen.
Onlangs mailde hij ons nog. Een aio had aangetoond dat ook zoogdieren zich tegen virussen verdedigen door het virale RNA stil te leggen. Het zou een aardig stukje voor Recource kunnen zijn, temeer omdat de aio een toonbeeld was: ze had hard aan haar onderzoek getrokken.
Goldbach heeft het stukje nog nagekeken. Zijn naam komt er niet in voor, dat was ook niet belangrijk. Het ging om die aio, en haar resultaat. En nu is zijn naam in we@wur niet meer te vinden.

Bij het vertrek van Stiekema en Bino lijkt Wageningen UR te lijden onder de aantrekkingskracht van de Randstad. Bioinformaticus Stiekema werkt nu voor de beide universiteiten in Amsterdam. Plant Sciences-directeur Bino gaat een technische faculteit in Delft leiden. Stiekema en Bino geven naast persoonlijke en werkinhoudelijke redenen ook aan graag in de Randstad te willen werken. Dat doet denken aan Martijn Katan. Toen deze voedingsprof in 2006 Wageningen verliet, was dat mede omdat hij de cultuur en het intellectuele debat van een grote stad miste.
Wageningen is en blijft een kleine universiteitsstad. Met de rust en de ruimte natuurlijk, maar zonder de creatieve en vrijzinnige sfeer die een stad als Amsterdam kenmerkt. Als instelling heb je daar maar beperkt invloed op. Wel is het zinvol te beseffen dat die sfeer en de nabijheid van de Randstad gemist wordt.