Nieuws - 26 februari 2009

VERA

nieuws_2972.jpg
Op tafel staat een rij plantjes. Drie aloë vera’s en een kaal boompje dat ik niet ken. De aloë vera’s zijn bruin, een enkele stengel is afgebroken en het boompje is door het gebrek aan blad nu helemaal onherkenbaar. Volgende week komt ze al terug van stage.
‘Natuurlijk wil ik voor je plantjes zorgen.’ Ik hoor het me nog zeggen. Wat een blamage. Ruim zes jaar lang Bos- en natuurbeheer gestudeerd en ik kan niet eens voor een paar plantjes zorgen. Gelukkig ben ik niet de enige. Wageningen UR – omzet 590 miljoen – kan een collectie dode vlinders niet meer onderhouden. Maar ja, ik kan haar plantjes niet naar Naturalis sturen.
Ik had beslist niet verwacht dat het zo zou aflopen. Dan te bedenken dat aloë vera’s uit een droog land komen en daar allerlei barre omstandigheden overleven. Maar een paar weken met mij in een keuken in Rheden, dat is dan weer teveel gevraagd. Wat een stomme planten zijn het ook.
‘Ik koop nooit meer zeep waar je inzit, rotplant’, mompel ik zachtjes. Iets wat natuurlijk nergens op slaat. Er is nauwelijks nog zeep zonder aloë vera te koop. Toch begin ik tegen het boompje te schreeuwen, waardoor het zielige stammetje zelfs zijn laatste blaadje nog verliest. Oh, wat moet ik nu? Ze heeft me af en toe ge-sms’t.‘Hé Stijn, hoe gaat het? Hoe is het met de plantjes?’ Waarbij ik wel doorhad waar het om ging.
En het ergste is, ik heb geantwoord dat het met de plantjes prima gaat. Mezelf wel enigszins indekkend met de opmerking dat ook mijn huisgenoten hebben bijgedragen aan het resultaat, maar goed, dat ontslaat me niet van mijn verantwoordelijkheid. En dan heb ik ook nog gehoord dat ze een rotstage achter de rug heeft.
Moedeloos kruip ik op de bank ineen. Ik zie d’r in gedachten al vrolijk binnenkomen, om daarna verschrikt en zachtjes hijgend naar al dat bruin op de keukentafel te staren. En wat zal ze wel niet zeggen op het moment dat het me niet langer lukt om haar te ontlopen?
Zouden ze aloë vera’s hebben bij het dichtstbijzijnde tuincentrum?