Organisatie - 4 juni 2009

VELP KRIJGT RUIMTE VOOR ‘NATURE VALLEY’

Van Hall Larenstein mag landgoed Larenstein in Velp omvormen tot een kenniscentrum voor natuur en landschap. Volgens Aalt Dijkhuizen van de Raad van Bestuur van Wageningen UR kan het landgoed zich ontwikkelen tot ‘Nature Valley’.

Tijdens de rondleiding over landgoed Larenstein doet hogeschooldocent Henk van Hoof een meting van het grondwaterpeil naast de Sprengenbeek. Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen probeert de stand te raden.

Foto: Guy Ackermans

‘Met elkaar willen we een bruisend onderwijscentrum in de benen houden. De belangrijkste financiële drager is het aantrekken van nieuwe studenten. Als je vijfentwintig studenten per jaar extra binnenhaalt, dus honderd over vier jaar, dan heb je al één miljoen euro extra’, zei Dijkhuizen vrijdagmiddag 29 mei tegen een volle zaal met studenten en docenten in Velp.
‘Leeuwarden heeft Dairy Valley, Wageningen Food Valley, waarom zou er in Velp geen plaats zijn voor Nature Valley?’, vervolgde de bestuursvoorzitter. De eerste stap is het zoeken naar bedrijven en organisaties die mee willen doen en het onderwijs willen ondersteunen. ‘Het effect van zo’n coalitie moet je niet onderschatten’, aldus Dijkhuizen.
Met dit voornemen worden de plannen voor woningbouw en openbaar maken van het terrein op de lange baan geschoven. De hogeschool gaat het komende half jaar een marktverkenning uitvoeren. Vervolgens moet in twee à drie jaar een kenniscentrum worden opgezet en moet het studentenaantal groeien.
‘Lukt dat niet, dan houdt het op. Het belangrijkste is dat het onderwijs in de benen blijft’, waarschuwde Dijkhuizen. Hij nam de handtekeningen van 861 studenten en medewerkers van de hogeschool en van de kleinere groene mbo Helicon in ontvangst. De petitie van actiegroep ‘Landgoed -> onderwijs Goed!’ riep op tot een zorgvuldige ontwikkeling van het landgoed, met oog en zorg voor de kwetsbare flora en fauna.
‘Een sympathieke actie’, oordeelde Dijkhuizen, die ook een rondleiding kreeg van de actiegroep. De nadruk lag op het gebruik van het landgoed in het onderwijs. Studenten vertelden over de grote rol ervan bij hun keuze voor Velp. Het landgoed zou bij de studentenwerving moeten worden ingezet, merkte Dijkhuizen op. ‘Deze wandeling kun je zo op internet zetten.’
Met hetzelfde doel had de actiegroep een fotowedstrijd gehouden onder studenten. Een boekje met inzendingen werd diezelfde middag aan de Rhedense wethouder van ruimtelijke ordening Luuk Kuiper aangeboden. Kuiper liet weten dat het college van B&W het beeldkwaliteitplan voor het landgoed nog niet heeft vastgesteld, om ruimte te bieden voor verdere discussie en invulling.