Nieuws - 16 april 2009

VEERBOOT VLIELAND WORDT VAREND LAB

Passagiers van de MS Vlieland van Rederij Doeksen zullen er weinig tot niks van merken. Maar vanaf half mei varen ze mee met een laboratorium. Een varend lab dat het plankton van de Waddenzee nauwkeurig in kaart brengt.
De samenstelling van het plankton in de Waddenzee is maar bij benadering bekend. En dat is jammer, want die zegt volgens onderzoeker drs. Hauke Flores van Wageningen Imares veel over de toestand van de zee. ‘We weten wel welke soorten we kunnen verwachten, maar we willen meer weten. Hoe die samenstelling verandert in de loop der jaren bijvoorbeeld’, legt Flores uit. Aan zo’n langjarig monitoringsproject ontbreekt het nog.
De samenstelling van het plankton en de veranderingen daarin kunnen een nauwkeurige sensor van klimaatverandering zijn. ‘Door klimaatverandering wordt het water warmer en zuurder. Dat heeft een effect op de samenstelling van het plankton. Dat effect kun je zien in een van de langst bekende meetreeksen, die bij Helgoland. Wij verwachten dat dat ook in de Waddenzee zichtbaar wordt.’ Dat gaat dus over effecten op de lange termijn. Voorlopig duurt de proefstudie tot begin 2012.
Voor de bemonstering wordt een speciaal ontwikkelde Autonomous Plankton Sampler gebruikt. Het kastje, nauwelijks groter dan een schoenendoos, staat in de machinekamer van de veerboot. De doos neemt continu monsters zeewater, dat met een leiding van buiten wordt aangevoerd. De monsters plankton hechten op een soort filmrol van gaas. Die rol wordt aan land geanalyseerd. De planktonrecorder wordt in Engeland gemaakt en zal naar verwachting volgende maand klaar zijn. Dan kan het experiment beginnen.