Organisatie - 5 februari 2009

VAN DER BURGT NAAR EK

nieuws_2887.jpg
Zijn eerste serieuze poging was dit keer raak, en goed ook. Ate van der Burgt liep dinsdag 3 februari bijna een seconde sneller dan de limiet voor deelname aan het Europees Kampioenschap Indooratletiek op de 1500 meter. Al verscheen hij door het winterse weer bijna te laat aan de start.
Na de kerstdagen trainde de promovendus Bioinformatica vijf weken in Zuid-Afrika op hoogte, om een goede basis te leggen voor de rest van het seizoen. Bij zijn retourvlucht, op 2 februari, wilde hij na aankomst in London direct doorvliegen naar Wenen, om daar te proberen de EK-limiet te lopen. Hevige sneeuwval hield de atleet echter een dag gevangen op het vliegveld.
In de namiddag arriveerde Van der Burgt alsnog in de Weense atletiekhal, net op tijd voor zijn wedstrijd. De Tsjechische haas ging er als een speer vandoor om de atleten naar een snelle tijd te leiden. De eerste helft van de race liep Van der Burgt rustig op de zesde positie. In de voorlaatste ronde begon hij aan zijn opmars. Hij haalde zijn voorgangers in alsof het niks kostte, om in de laatste ronde op kop door te trekken tot de finish. Een paar meter na de eindstreep stortte hij neer op de baan. Alles had hij gegeven. En het was genoeg.
Voor de tweede keer in zijn hardloopcarrière mag Van der Brugt nu naar de EK Indoor. Na Dennis Licht is hij de tweede Nederlander die zich voor deze titelstrijd kwalificeert op deze afstand.
In Turijn moet Van der Burgt op zaterdagmiddag 7 maart bij de besten horen om een dag later de finale te kunnen lopen.