Wetenschap - 12 september 2002

Utrechtse ontgroeningen lopen weer uit de hand

Overgeven van de levertraan, flauwvallen van de hitte, met poep in het haar in een kelder staan en tien tandenborstels voor vierhonderd monden. Dat is de oogst na de ontgroeningen in Utrecht door studentenverenigingen Veritas en Unitas.

Twee bezorgde ouders schreven een brief naar de universiteit. In het Utrechts Nieuwsblad hebben bovendien enkele afhakers getuigenissen afgelegd.

De universiteit spreekt deze week met de betrokken partijen over de voorvallen. De instelling had afspraken gemaakt omtrent de veiligheid van studenten. In het ergste geval worden de subsidies ingetrokken. Randstad Uitzendbureau overweegt om de sponsoring van de verenigingen stop te zetten.

"Komkommertijd." Zo typeert de kersverse rector Pim van Geffen van studentenvereniging Unitas de ophef rondom de ontgroeningen, pardon, het novitiaat. "Wat ons betreft valt het allemaal wel mee. Het is misschien ook de tijdgeest, dat mensen het niet pikken en deze verhalen naar buiten komen."

In het Utrechts Nieuwsblad noemde de vorige praeses van Veritas, Johannes Zandvoort, het 'onvermijdelijk' dat er mensen flauwvallen. Hij liet verder weten dat de kennismakingstijd 'maar een spelletje' is.

De andere vereniging, Unitas, wil nog steeds antwoord geven op vragen. Werden de Unitas-feuten in groepjes met een laken vastgebonden om te zingen tot ze omvielen? "Het was een WC-rol", antwoordt de rector, "En ze waren niet vastgebonden."

Dat dit soort verhalen telkens naar buiten komen, vindt hij niet vreemd. "Op het dieptepunt van je novitiaat kun je rare dingen waarnemen. Je jut elkaar op. Als je niet tot het einde toe blijft, dan kom je ook niet in de positie om het te relativeren."

Sinds drie jaar is de kennismakingstijd al wat milder dan voorheen, vertelt Van Geffen. Zelf heeft de vierdejaars student de oude ontgroening nog meegemaakt. "Wij hadden iets minder slaap en kregen wel eens een biertje te drinken." Maar je hoort hem niet klagen. | HOP