Nieuws - 10 november 2009

Utopa koopt Botanisch Centrum

Wageningen UR heeft het Botanisch Centrum aan de Arboretumlaan verkocht aan stichting Utopa. De stichting wil er een studie- en voorlichtingscentrum van maken op gebied van kunst en planten.

Utopa wil het gebouw volgens voorzitter Loek Dijkman in oude luister herstellen. Dat betekent dat de aanbouw aan de voorzijde verdwijnt. De oude collegezaal wordt hersteld, er komt een bibliotheek, een studieruimte en een winkel waar aan planten verwante artikelen worden verkocht op gebied van 'geuren en kleuren'. De aankoop van het Botanisch Centrum vloeit volgens Dijkman voort uit het beheer van het Klein Arboretum. Utopa heeft dat beheer voor de komende vijf jaar overgenomen van Wageningen UR. 'Dat was voor ons een nieuw fenomeen. Dan moet er ook een plek zijn om publiek te ontvangen en voor te lichten.' Daarnaast heeft volgens Dijkman ook het behoud van de kolonie vleermuizen in het Botanisch Centrum meegespeeld. 'De vleermuizen hebben ons gezegd dit te doen.'
Restaurant
Eerder kocht Utopa al het naastgelegen gebouw De Banaan van Wageningen UR. In dit pand komt een museum voor beeldende kunst en een restaurant. Utopa wil er een specialiteitenrestaurant op gebied van planten en groentes onderbrengen. 'Maar dat hoeft niet per se vegetarisch te zijn', denkt Dijkman. Utopa is volgens Dijkman bezig een bijzondere combinatie van planten, kunst en voeding te creĆ«ren op en om De Dreijen. De stichting is ook eigenaar van Hinkeloord, waar Het Depot haar beelden exposeert. 
De overeenkomst tussen Wageningen UR en Utopa werd gistermiddag ondertekend. Met de aankoop van het Botanisch Centrum is Utopa volgens Dijkman klaar in Wageningen. De stichting wil in februari al beginnen met de verbouwing van De Banaan. De oplevering van het hele complex vindt op zijn vroegst in het najaar van 2011 plaats.