Organisatie - 7 juni 2017

Universiteitsraad wijst Engelstalige bachelors voorlopig af

tekst:
Albert Sikkema
3

De Student Staff Council van de universiteit heeft het voorstel van de raad van bestuur om in 2018 vijf Engelstalige bacheloropleidingen in te voeren, afgewezen. De raad vindt dat het bestuur eerst een aantal problemen moet oplossen.

©Guy Ackermans

De medezeggenschapsraad vraagt om garanties om de onderwijskwaliteit op peil te houden en wil extra investeringen in het onderwijs om bijvoorbeeld de Engelse taalvaardigheid te verbeteren. Daarom kiest ze voor een ‘nee, tenzij’-opstelling: alleen onder extra voorwaarden is ze bereid in te stemmen met Engelstalige bacheloropleidingen in Wageningen.

Kwaliteit
De Student Staff Council vreest dat de onderwijskwaliteit omlaag gaat bij het omzetten van de vijf Nederlandstalige bacheloropleidingen naar Engelstalige opleidingen. Om dit te voorkomen, moeten de competenties van studenten en docenten verbeteren. Ook moet het niveau van de Engelse taal omhoog. Daarom moet het huidige niveau van het Engels in de lessen worden onderzocht en waar nodig met bijspijkercursussen worden verbeterd. Bovendien wil de Student Staff Council dat het bestuur eerst de problemen in de international classroom in de masterfase oplost, zodat het bestuur deze problemen niet ook in de bachelorfase introduceert.

Lees ook:

Instroom
De invoering van de Engelstalige bachelors zal leiden tot een grotere instroom van buitenlandse studenten, vermoedt de Student Staff Council. Het bestuur onderschat deze groei, oordeelt de raad, die vindt dat de universiteit kan besparen op de werving van nieuwe studenten. Als het studentenaantal toch sterk blijft groeien, pleit de council voor een numerus fixus in de Engelstalige bachelors. 

Kamers
Verder vindt de raad dat de docenten in de Engelstalige opleidingen meer aandacht moeten besteden aan het groepsproces om tot succesvolle internationale studiegroepen te komen. Bovendien heeft Idealis meer tijd nodig om zich voor te bereiden op de komst van meer internationale studenten, want al die buitenlandse studenten moeten begin september wel een kamer hebben, constateert de raad. Zolang deze kwesties niet zijn opgelost door de raad van bestuur, wil de Student Staff Council niet instemmen met de invoering van vijf Engelstalige bachelors.

Re:acties 3

 • angry German

  Typical for this provincial university... they pretend to be international, but any move towards a real international university is immediately rejected by the Dutch staff members in the council. The level of English will not be different in the 1st year courses. It is the same teachers anyway that already teach in later years.

  Also typical is that this message is not translated to the English part of the Resource...

  As a German I now needed to learn Dutch to follow 6 (!) courses in Dutch during my whole BSc and MSc until now, all other courses were in English and of these 6 most study materials were in English...

  Reageer
  • Piet Piraat

   While you are here once again anyway trying to take our dutch freedom, can you bring my bicycle back please?

  • fret

   So angry German, you did not some gründlich research to discover the language of the teaching program...?
   Tschüss

 • Piet

  Verstandig besluit! Slaat de spijker op zijn kop.

  Reageer
 • Mark Reijerman

  Ik zou erg graag willen weten wat de raad van bestuur met deze uitspraak wil doen. Komt er nog een reactie van de raad van bestuur?

  Reageer

Re:ageer