Nieuws - 10 november 2015

Universiteitsbestuurders VS stappen op na protesten tegen racisme

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau,Koen Guiking

De voorzitter en rector magnificus van de University of Missouri (Verenigde Staten) zijn opgestapt na protesten van studenten dat het bestuur te weinig doet tegen racisme op de universiteit.

Foto: CNN

In Missouri zijn al langer protesten. Het laatste wapenfeit was de hongerstaking van de 25-jarige student Jonathan Butler. Zijn eis: collegevoorzitter Tim Wolfe moest aftreden.De hongerstaking van Butler kreeg steun van andere studenten en had succes. Wolfe stapte maandag 9 november op. Snel daarna trad ook rector Bowen Loftin af, meldt CNN.

Butler ging in hongerstaking omdat hij regelmatig zou zijn uitgescholden en dat er op de universiteit een racistische sfeer hangt. Een bekende racistische actie vond plaats in 2012. Twee studenten strooiden katoenbollen over het cultuurcentrum; een verwijzing naar de slavernij, toen veel zwarte Amerikanen op katoenplantages moesten werken. Het universiteitsbestuur doet volgens Butler te weinig om die sfeer aan te pakken, dus begon hij vorige week zijn hongerstaking. Hij kreeg onmiddellijk veel steun. De spelers van het football-team verklaarden dat ze niet meer zouden spelen totdat er naar Butler werd geluisterd.

CNN maakte een tijdlijn van de gebeurtenissen in Missouri.

Wereldwijd wordt er op dit moment hevig gedebateerd over racisme. Een artikel met vier zwarte, activistische vrouwen in NRC Handelsblad (en een week eerder al een special in diezelfde krant, samengesteld door schrijver Adriaan van Dis) zorgt nu ook in Nederland voor veel debat over de verhoudingen tussen mensen van verschillende achtergronden. Ook de vraag wie zich wel en niet in dat debat zou mogen mengen staat centraal. Blanke mannen zouden zich nu stil moeten houden over het thema racisme. Tijd om te luisteren naar de zwarte medemens, zo vinden de activisten.