Nieuws - 10 april 2008

Universiteiten voelen studentenoordeel niet

Studentenoordelen hebben weinig effect op de groei en krimp van universitaire opleidingen, blijkt uit een analyse van de Rijksuniversiteit Groningen en de Erasmus Universiteit Rotterdam. De verschillen tussen de universiteiten zijn daarvoor niet groot genoeg.

Pas als een nabije concurrent beduidend hoger scoort, houden studiekiezers rekening met de kwaliteitsverschillen, schrijven drie onderzoekers in het blad Economisch Statistische Berichten. Maar meestal kiezen de scholieren voor de dichtstbijzijnde universiteit.
De onderzoekers hebben de studentenoordelen in het weekblad Elsevier van de afgelopen zes jaar bekeken. Die vergeleken ze met de jaarlijkse instroom van studenten. Voor de meeste universiteiten viel er geen verband tussen die twee gegevens aan te wijzen. De onderzoekers speculeren dat variatie in collegegeld hierin verandering zou kunnen brengen.
Alleen Delft, Eindhoven en Utrecht leken enigszins te profiteren van een stijging in de waardering. Maar voor de Vrije Universiteit en de Universiteit Maastricht pakten de gestegen rapportcijfers juist negatief uit. Hoe dat komt, weten de onderzoekers niet.