Wetenschap - 1 januari 1970

Universiteiten niet in trek bij sollicitanten

Flink adverteren met een vacature in De Volkskrant en dan toch maar twee of drie reacties binnenkrijgen. Dat overkomt universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten tegenwoordig regelmatig

Marleen Klitsie van het departement Economie en Management van de LUW: Het afgelopen half jaar hebben we drie advertenties geplaatst en daar hebben we acht reacties op gekregen. Een paar jaar geleden had je het voor het uitkiezen. We denken dat dat komt door de aantrekkingskracht van het bedrijfsleven.

De ervaringen van Klitsie zijn beslist niet uniek. Vanwege de huidige situatie passen de universiteiten hun eisen aan bij het aantrekken van personeel. Yvo van Marle, het hoofd Personeel en organisatie van de Vrije Universiteit, verhoogt soms het salaris bij faculteiten waar de krapte op de arbeidsmarkt tot problemen leidt. Klitsie gaat zover nog niet. We stellen de advertenties nu wat ruimer op. De eisen in de vacature ga je wat algemener formuleren.

Het wordt steeds moeilijker om toptalent aan te trekken, antwoordden universiteitsbestuurders in december vorig jaar in een enqu352te op de vraag waarover zij zich de meeste zorgen maken. In de strijd om hoger opgeleid personeel kunnen ze niet opbieden tegen het bedrijfsleven

Inmiddels is bekend hoe de bestuurders het tij willen keren. Veel hangt af van de nieuwe CAO, waarover ze juist deze weken met de bonden onderhandelen. Deze nieuwe arbeidsvoorwaarden moeten universiteiten meer armslag geven om elk op hun eigen manier personeel te belonen. F.A./