Wetenschap - 1 januari 1970

Universiteiten gaan onderwijs rapportcijfers geven

Omdat de buitenwereld toch alleen maar denkt in ranglijstjes en rapportcijfers, gaan de universiteiten vanaf volgend jaar zelf maar cijfers geven voor de kwaliteit van hun opleidingen

Op dit moment geven deskundigen in hun visitatierapporten hun genuanceerde oordeel over de kwaliteit van universitaire studies. Ze geven geen cijfers. waarop buitenstaanders geneigd zijn om dan maar zelf cijfers te geven. Daarom vindt de VSNU, de vereniging van universiteiten die de visitaties organiseert, het tijd voor een verandering. De visitatiecommissies gaan nu zelf cijfers geven. Dan gebeuren er tenminste minder ongelukken

Vanaf volgend jaar werken de beoordelaars met een checklist van elf onderdelen en een scoretabel. Wie op zo'n onderdeel een zes scoort, staat aan de veilige kant van de streep. Het is aan de maat, maar daar houdt het ook mee op, legt de VSNU uit in een boekje over de nieuwe aanpak. De VSNU durft het niet aan om de cijfers van alle onderdelen op de checklist op te tellen en het gemiddelde te berekenen. Want telt een acht voor het aantal studenten dat in oon jaar zijn propedeuse haalt net zo zwaar mee als een acht voor de kwaliteit van het personeel? De VSNU vindt van niet. Afhankelijk van je keuze zijn er winnaars of verliezers aan te wijzen, vindt de vereniging. Met behulp van de cijfers kunnen buitenstaanders straks beter opleidingen met elkaar vergelijken.