Wetenschap - 6 december 2001

Universiteit wil trage studenten wegsturen

Invoering bindend studieadvies

Het college van bestuur wil een bindend studieadvies invoeren aan Wageningen Universiteit. Studenten die onvoldoende studiepunten halen, kunnen daardoor van de universiteit worden gestuurd.

Een commissie van studenten en vertegenwoordigers van de onderwijsinstituten werkt op dit moment aan de regels voor het bindend negatief studieadvies.

Het college van bestuur wil volgens beleidsambtenaar drs Theo Douma de allertraagste studenten op tijd naar een andere studie verwijzen. Hij verwacht dan ook dat de universiteit een strenge norm in zal voeren. Uiterlijk 15 januari zal de adviescommissie met een voorstel komen.

Studentenbond WSO ziet niets in het plan. Volgens bestuurslid Anita Jurgens betekenen slechte resultaten in de eerste jaren van de studie niet automatisch dat studenten hun studie niet op tijd afronden. "Het op kamers gaan heeft een grote impact voor sommige studenten. Als de studie dan niet zo vlot lukt, is dat geen garantie dat ze het uiteindelijk niet halen." Jurgens is bovendien bang dat een bindend studieadvies studenten zal afschrikken om actief te worden in het studentenleven. "In Leiden en Rotterdam, waar ze al een bindend studieadvies hebben, zijn veertig tot vijftig procent minder leden bij de studentenverenigingen."

De invoering van het studieadvies maakt onderdeel uit van een pakket van aanpassingen die de universiteit doorvoert vanwege de invoering van het Bachelor-Mastermodel. Wageningen heeft dat systeem al in 2000 ingevoerd, de overheid gaat andere universiteiten voorschrijven dat ook te doen. In de wet staan onder andere de voorwaarden die de overheid stelt voor erkenning van de opleidingen.

Het college van bestuur wil drie verschillende mastersopleidingen invoeren. Naast de reguliere komen er ook speciale MSc-opleidingen voor excellente studenten die een carri?re als onderzoeker of een topposities in het bedrijfsleven ambi?ren. Studenten van de speciale masterstrajecten krijgen een mentor toegewezen. De universiteit wil al in 2002 beginnen met vier proeven met de speciale mastersopleidingen voor excellente studenten. | K.V.