Nieuws - 17 januari 2019

Universiteit wil internationale studenten kunnen selecteren

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen Universiteit wil internationale studenten aan de poort kunnen selecteren. Doel is om een diverse groep van nationaliteiten in de international classroom te behouden. Dit zegt rector magnificus Arthur Mol in een interview dat vandaag in Resource staat.

© Marte Hofsteenge

Resource sprak Mol en zijn collega-bestuurder Rens Buchwaldt in het kader van de presentatie van het nieuwe strategisch plan 2019-2022 van WUR, Finding answers together. Het onderwijsbeleid is maakt daar deel van uit.

‘Ons uitgangspunt is dat we de international classroom willen behouden, dus een diverse groep van nationaliteiten in de klas’, zegt Mol. ‘Als één nationaliteit domineert, zoals Chinese studenten, dan hebben we nu geen middelen om dat recht te zetten.’ Het ministerie van onderwijs zoekt nu uit of universiteiten internationale studenten voor hun Engelse bacheloropleidingen mogen selecteren.

© Aldo Allessie
© Aldo Allessie

Divers en stabiel
Op dit moment is selectie van internationale studenten bij WUR niet aan de orde, zegt Mol. ‘De internationale instroom in onze bacheloropleidingen is divers en stabiel in omvang. Maar we willen opties hebben om sterke groei te reguleren, om de onderwijskwaliteit op peil te houden.’

De universiteit houdt rekening met een verdere groei van het aantal studenten van 12.000 nu naar 15.000 in 2023. Mol: ‘We willen onze onderwijskwaliteit koste wat kost behouden. Dus we willen ons kleinschalig onderwijs, met veel contacturen tussen docent en student, vasthouden. Daarom kijken we naar digitaal onderwijs en de flipped classroom.’ In de flipped classroom doen studenten vooral discussies en opdrachten in de klas, in combinatie met zelfstudie. ‘En elk jaar kijken we per opleiding of de studentengroei nog behapbaar is en of we een numerus fixus gaan instellen.’ Komend studiejaar geldt een numerus fixus voor de opleidingen Voeding en Biotechnologie. Bij de opleiding Moleculaire Levenswetenschappen is de numerus fixus weer van de baan.

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief

Lees het volledige interview