Organisatie - 23 oktober 2008

Universiteit weer op één, hogeschool scoort matig

Wageningen Universiteit krijgt voor de vierde maal op rij de hoogste waardering van studenten in de Keuzegids Hoger Onderwijs die begin december uitkomt. De opleidingen scoren een 7,4, een tiende punt hoger dan vorig jaar. Hoge­school Van Hall Larenstein krijgt slechtere rapportcijfers. De opleidingen in Velp komen uit op een 6,8, die in Leeuwarden op 6,5 en in Wageningen op 6,2.

Daarmee staat de Wageningse vestiging van de hogeschool op de laatste plaats van de ranglijst, eentje lager dan vorig jaar. Aan die lage score hebben de opleidingen Dier- en veehouderij en Plattelandsvernieuwing van VHL Wageningen overigens weinig kunnen doen: het oordeel stamt van een jaar geleden en dit jaar is geen enquĂȘte gehouden bij deze opleidingen. Van de hogeschool zijn alleen Milieukunde en Tuin- en landschapsinrichting beoordeeld. De laatste opleiding ontving een mooi cijfer (6.9), waardoor de Velpse opleidingen opklommen naar de 25-ste plaats.
Bij de Masteropleidingen moet Wageningen Universiteit overigens Nyenrode, die voor het eerst in de ranglijst voorkomt, voor zich dulden met een 7,6. Van de reguliere universiteiten wordt WU echter het hoogst gewaardeerd.
De masteropleiding Environmental Sciences krijgt het hoogste cijfer: een 8,2. Bij de bacheloropleidingen gaat Agrotechnologie aan kop met een 8. De scores zijn opgebouwd aan de hand van cijfers voor onder meer inhoud, keuzeruimte, samenhang, werkvormen, docenten, studeerbaarheid en faciliteiten. De Wageningse studenten waarderen vooral de keuzeruimte, docenten en faciliteiten van de opleidingen. De voorbereiding op de arbeidsmarkt scoort het laagst.
Ook de hogeschoolstudenten waarderen de keuzeruimte als beste, maar voor communicatie krijgt VHL een mager zesje of een onvoldoende.