Nieuws - 3 oktober 2012

Universiteit weer gestegen op ranglijst

Wageningen UR is gestegen van plaats 75 naar 70 op de World University Rankings van Times Higher Education. Alle Nederlandse universiteiten stijgen op de ranglijst, maar dat betekent niet dat ze beter zijn geworden.

University_Eindhoven.jpg
De Aziatische universiteiten worden snel beter. Dat is volgens de Times Higher Education het globale beeld bij de nieuwe kwaliteitsmeting van universiteiten. De dominantie van de universiteiten uit westerse landen neemt af. Alle westerse landen? Nee, een klein landje aan de Noordzee doet het verrassend goed op de ranglijst van 200 beste universiteiten in de wereld, vindt Times Higher. Er staan maar liefst twaalf Nederlandse universiteiten op de ranglijst die bovendien allemaal stijgen ten opzichte van vorig jaar.
Leiden stijgt van plaats 79 naar 64, Utrecht gaat van 68 naar 67 en Wageningen is nu de derde Nederlandse universiteit op plek 70. Maar het kan nog krasser. Rotterdam stijgt met stip van plaats 157 naar 72, Delft gaat van 104 naar 77 en ook Groningen komt de top-100 binnen denderen: vorig jaar nog 134-ste, nu 89-ste. Zijn ze het afgelopen jaar zoveel beter geworden? Nee, deze ‘outstanding performance' (Times) komt omdat ze hun onderzoekdata beter hebben aangeleverd aan het bureau dat de scores uitrekent. Vorig jaar deed Wageningen UR hetzelfde: door beter gegevens aan te reiken, steeg ze van plaats 144 naar 75. Andere universiteiten doen dat kunstje nu na.
De universiteiten kunnen nu ronkende persberichten opstellen, maar die vertroebelen de stand van zaken die de onderwijsanalisten van de Times Higher aangeven. De Aziatische landen investeren fors in hoger onderwijs, de Europese landen en de VS beknibbelen daarop, mede door de economische crisis. De ranglijst wordt nog steeds gedomineerd door Amerikaanse en Engelse universiteiten. Caltech staat nu op 1, Stanford en Oxford staan op een gedeelde tweede plaats en Harvard is gezakt naar plaats 4. De eerste Aziatische universiteit staat pas op plaats 27. Toch raken die topuniversiteiten hun voorsprong kwijt, beweert Dirk Van Damme van de OECD, de organisatie van ontwikkelde landen.
Volgens Van Damme vertrouwen de topuniversiteiten teveel op hun reputatie en kunde om onderzoekfondsen te werven, maar zijn ze niet erg effectief om onderzoeksgeld om te zetten in publicaties en citaties. De universiteiten tussen plek 40 en 100 op de ranglijst doen dat beter, aldus Van Damme, en daardoor zijn de zelfgenoegzame topuniversiteiten minder innovatief dan de subtoppers.
Voor Wageningen UR, als gespecialiseerde universiteit, zegt plaats 70 op de algemene ranglijst niet zo bar veel. Belangrijker is de vergelijking met andere universiteiten met hetzelfde type leerstoelen en opleidingen. Want met die universiteiten concurreert Wageningen bij de werving van buitenlandse studenten. Daarvoor moeten we te rade bij de Times ranglijst van de Life Sciences universiteiten, die veel aan bio(techno)logie en/of medische technologie doen. Vorig jaar steeg Wageningen UR naar plaats 17, na twaalf Amerikaanse en vier Engelse universiteiten. En dit jaar? Nog eventjes geduld, die lijst wordt later dit jaar gepubliceerd.