Wetenschap - 6 september 2001

Universiteit verwacht meer studenten dan vorig jaar

Wageningen Universiteit verwacht dit jaar tussen de 710 en 720 eerstejaarsstudenten. Dat zijn er ongeveer vijftig meer dan vorig jaar. Dat maakte rector magnificus prof. dr. ir Bert Speelman bekend tijdens de opening van het academisch jaar.

De stijging is te danken aan een toename van het aantal hbo-studenten dat een doorstroomopleiding gaat volgen, maar de instroom uit het vwo zal naar verwachting gelijk blijven.

De gestegen instroom kwam als een grote verrassing. De bekendmaking van de stijging werd tijdens de openingsplechtigheid met opgelucht applaus begroet. In de overzichten met vooraanmeldingen die de Informatie Beheer Groep elke week verspreidt, hoorde Wageningen telkens bij de dalers. Alleen de universiteiten van Maastricht en Amsterdam moesten meer inleveren. De gestegen belangstelling van de hbo'ers was echter niet terug te zien in de cijfers omdat zij zich direct bij de universiteit aanmelden en dus niet geregistreerd staan in Groningen.

Ook het aantal buitenlandse studenten zal naar verwachting toenemen. Er zullen waarschijnlijk zo'n vijftien procent meer studenten beginnen aan de internationale mastersopleidingen van de universiteit. | K.V.