Nieuws - 13 mei 2020

Universiteit ondersteunt promovendi in nood

tekst:
Albert Sikkema

WUR geeft een aantal buitenlandse promovendi die door de coronacrisis in de problemen waren geraakt een gift van 1250 euro per maand.

©Guy Ackermans

Het gaat om tien à vijftien Wageningse promovendi die in maart en april niet terug konden vliegen naar hun vaderland en geen beurs meer hadden. Ze hadden dus geen inkomen meer om eten en huur te betalen in Nederland.
De kenniseenheden van WUR hebben deze studenten gecompenseerd in de vorm van een gift. ‘Volgens de regels was het niet mogelijk om via andere kanalen PhD-studenten te ondersteunen. We moesten snel handelen, want de problemen van de promovendi waren acuut’, zegt Dean of Research Wouter Hendriks. Ook in mei en juni lopen er beurzen van buitenlandse promovendi af en ook zij kunnen nog niet terug naar hun thuisland.

Levensonderhoud
Daarnaast ondersteunt WUR een groep van vijf of zes buitenlandse promovendi die als PhD-onderzoekers bij WUR aan de slag zouden gaan en daarom hun baan in het thuisland hadden opgezegd. Door de coronacrisis kunnen ze niet aan hun promotieonderzoek in Wageningen beginnen en zitten ze nu zonder inkomen. Ook zij krijgen een bijdrage voor levensonderhoud van WUR.
Hendriks inventariseert of ook andere promovendi door de coronacrisis vertraging op lopen bij hun onderzoek. ‘Een promovendus die in de schrijffase zit, zal minder last ondervinden van de coronamaatregelen dan een promovendus die niet verder kan met proeven.’ De universiteit hoopt zo maatwerk te leveren bij compensatiemaatregelen voor de promovendi.

Lees ook: