Wetenschap - 31 oktober 2002
Universiteit moet Biotechnion brandveiliger maken
Universiteit moet Biotechnion brandveiliger maken
De afdeling Vastgoed en bouwzaken heeft een conceptbrief van de brandweer gekregen waarin staat welke aanpassingen nodig zijn om de gebruiksvergunning voor het Biotechnion te behouden. Van der Have: "Als we de definitieve brief binnen krijgen, hebben we een maand om een plan van aanpak te overleggen en krijgen we zes maanden de tijd om aanpassingen uit te voeren. In overleg met de arbo- en milieudienst hebben we al een investeringsvoorstel gemaakt. Het wordt meegenomen in de begroting van volgend jaar. Het gaat om een groot gebouw en dus om een groot bedrag, naar schatting een miljoen euro."
Hij benadrukt dat er geen sprake is van een acute noodsituatie. "Het wordt ook geen complete verbouwing. De brandweer heeft vooral problemen met de toegankelijkheid van de vluchtwegen. Voor een deel gaat het om maatregelen die vrij gemakkelijk zijn door te voeren, zoals het verplaatsen van apparatuur die nu nog in de gangen staat. Ingrijpender zijn de aanpassingen in deuren en liften. In zo'n groot gebouw heb je er daar nogal veel van en dus gaat het ook veel geld kosten", aldus Van der Have.
Het leeuwendeel van de maatregelen komt voor rekening van de universiteit die feitelijk als verhuurder van het pand optreedt. Maar de aanpassingen hebben ook consequenties voor de 'huurder' van het pand, het departement Agrotechnologie en voedingswetenschappen. Beheerder Guus van Munster: "Van de brandweer moeten alle nooduitgangen van binnenuit opengemaakt kunnen worden. Zo'n rood kastje met een sleutel achter glas mag niet meer. Daar zullen we onze beveiliging op moeten aanpassen, want als iemand zo naar buiten kan lopen, kun je natuurlijk ook eenvoudig naar binnen."
Na het Biotechnion krijgen ook andere panden, zoals het Scheikundegebouw en het Transitorium, nog te maken met een verlenging van de gebruiksvergunning. Naar verwachting zullen de gevolgen hiervan minder ingrijpend zijn omdat deze gebouwen kleiner zijn en nog recent een opknapbeurt hebben gekregen. | G.v.M.