Nieuws - 9 november 2009

Universiteit krijgt apparatuurcentrum

Het kabinet stelt 12,4 miljoen euro beschikbaar voor een virtueel apparatuurcentrum van Wageningen UR op het gebied van micro- en nanotechnologie. De provincie Gelderland doet daar nog eens 6,4 miljoen bij. Dat maakte de regering op 6 november bekend.

Het CAT-AgroFood centrum gaat met het geld nieuwe geavanceerde apparatuur aanschaffen. Zoals een MRI-scanner die, in samenwerking met het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, het gehalte en de samenstelling van het vet bij mensen gaat bepalen. Plus een Auger scanning probe microscoop, die informatie geeft over de vorm en samenstelling van nanostructuren. ‘Dat is state of the art apparatuur, want nergens voorhanden in Nederland en omstreken’, zegt initiatiefnemer dr. Frans Kampers van CAT-AgroFood.
Het oorspronkelijke plan ging uit van nieuwbouw om alle micro- en nano-apparatuur bijeen te brengen op Wageningen Campus. ‘Dat vond de raad van bestuur een te grote stap, vanwege de onzekerheid wanneer de universitaire groepen naar de campus verhuizen’, zegt Kampers. ‘Je wilt de onderzoekers in de buurt van de apparaten hebben en die bevinden zich nog op de Dreijen.’ Voor de tweede fase, na 2013, staat de nieuwbouw gepland.
Het centrum gaat de apparatuur tegen kostprijs beschikbaar stellen aan Wageningse onderzoekers en kennisintensieve bedrijven in de agrofoodsector. ‘De inkomsten dienen als revolving fund voor aanschaf van nieuwe apparatuur in de toekomst’, zegt Kampers.