Nieuws - 17 maart 2016

Universiteit houdt tweede online open dag

tekst:
Linda van der Nat

De VIP room achter het Grand Café in het Forum is omgebouwd tot een tv-studio en op de zesde verdieping zitten studenten live te chatten met studiekiezers van over de hele wereld. Vandaag hield de universiteit haar tweede online open dag.

Foto: Remo Wormmeester

Het wordt een lange dag, zegt Renske van Dijk van Voorlichting & werving. Van half negen vanochtend tot vanavond kwart over acht zijn er aan een stuk door live presentaties van nagenoeg alle Wageningse masteropleidingen, van International land & water management tot Geo-information sciences. Studenten, voornamelijk internationale, opleidingsdirecteuren, docenten en studieadviseurs vertellen in een talkshow-achtige setting over de inhoud van hun opleiding, de specialisaties en de baankansen. Daarnaast zijn er via een app op Twitter korte video's te zien over het leven op de campus en zitten er een stuk of vijf studenten klaar om via chat prangende vragen te beantwoorden over studeren in Wageningen.

Wageningen maakt veel werk van internationale studentenwerving, vertelt Van Dijk, die regelmatig naar het buitenland reist om beurzen en universiteiten te bezoeken. ‘We hebben wereldwijd een uitgebreid netwerk van lokale representatives die Wageningen promoten, maar we willen Wageningen ook naar de studenten toe brengen. Voor een student uit China of Amerika is het niet zo gemakkelijk om naar een open dag op de campus te komen, maar tijdens de online open dag krijgen ze wel een goed beeld van wat Wageningen te bieden heeft. Bovendien heb je zo een goede plek waar studenten terecht kunnen met hun vragen.’

We willen Wageningen naar de studenten toe brengen
Renske van Dijk

De eerste editie van de online open dag, in november, bood vooral een algemeen beeld van studeren in Wageningen: hoe hoog is het collegegeld, waar moet ik me inschrijven, wat zijn de toelatingseisen. Van Dijk: ‘De inhoud ontbrak, en dat is juist waar masterstudenten naar op zoek zijn. Ze willen eerst besluiten wat ze gaan studeren, daarna willen ze pas meer weten over inschrijvingsprocedures.’

Via de site hadden zich achthonderd mensen aangemeld voor de open dag. Van Dijk: ‘Het is niet na te gaan of deze mensen ook allemaal naar de show kijken, maar we zien dat er telkens zo’n tachtig mensen de opleidingspresentaties volgen.’ Per presentatie zijn er ongeveer tien chatsessies.

Tot kwart over acht vanavond kun je hier de opleidingspresentaties live zien.