Organisatie - 1 januari 1970

Universiteit gaat printen via het kopieerapparaat

Vanaf september zullen alle printjes van studenten en medewerkers van leerstoelgroepen uit het kopieerapparaat komen. De kleine printers in de computerzalen zullen verdwijnen en studenten zullen overal voor hun afdrukken moeten betalen.

Als studenten volgend jaar een printopdracht geven, moeten ze vervolgens naar het kopieerapparaat. Daar moeten ze hun collegekaart door een magneetstriplezer halen zodat het apparaat weet welke opdracht het moet afdrukken. De kosten - 4,5 cent per printje - worden dan automatisch afgeschreven van de persoonsgebonden account van de student. Studenten kunnen ook gaan kopiƫren met deze account. Het tegoed op oude kopieerkaarten kan worden overschreven op de nieuwe accounts.
Voorheen hadden veel gebouwen een eigen printsysteem. En de laatste maanden was op veel plekken het printen gratis, bij gebrek aan een effectief betalingssysteem. Dat kostte de universiteit volgens drs Annet de Haas van het facilitair bedrijf twaalfduizend euro per maand. Printen bij de bibliotheek is al een aantal jaren gratis maar zal studenten nu ook geld gaan kosten. Printen via het kopieerapparaat is volgens de Haas goedkoper dan via losse printers. Bovendien is het milieuvriendelijker omdat kopieerapparaten dubbelzijdig kunnen printen.
Ook leerstoelgroepen zullen via de kopieerapparaten gaan printen. Volgens de Haas heeft dat als voordeel dat de groepen een zeer gespecificeerde factuur krijgen, waarmee tot op de man af kan worden gezien hoeveel er is geprint. In 2006 zal het systeem ook in delen van stichting DLO worden ingevoerd. | G.v.H.