Wetenschap - 15 februari 2001

Universiteit benoemt eminente professoren tot ambassadeurs

De universiteit zal tijdens de viering van de dies natalis vier 'distinguished professors' benoemen. Prof. dr. ir. Louise Fresco (FAO), dr. Per Pinstrup-Andersen (IFPRI), dr. Ismail Serageldin (ex-Wereldbank) en Patrick Morley MSc (KPN), worden ambassadeurs voor Wageningen.

De 'distinguished professors' zullen Wageningen twee keer per jaar bezoeken. De raad van bestuur hoopt dat ze in de tussenliggende periodes een ambassadeursrol zullen vervullen. Tijdens de bezoeken zullen de vier Wageningen UR adviseren en lezingen houden. Rondom de viering van de dies natalis (vrijdag 9 maart) zullen ze colleges geven voor studenten.

Serageldin maakte carri?re bij de Wereldbank. Vorig jaar nam hij afscheid als vice-president special programs. Ook was hij onder andere voorzitter van de CGIAR (Consultative Group on International Agricultural Research) en het Global Water Partnership.

Morley is de laatste jaren een geregeld bezoeker van Wageningen. De Ier is lid van de raad van bestuur van KPN Telecom, met de portefeuille techniek en research. In zijn lezingen in Wageningen ging Morley in op de gevolgen van de ontwikkeling van de informatietechnologie voor het onderwijs.

Fresco was tot 1997 in Wageningen hoogleraar Plantaardige productiesystemen met bijzondere aandacht voor de tropen. Zij vertrok naar de wereldvoedselorganisatie FAO in Rome en is daar assistent director general. Pinstrup-Andersen werd vorig jaar onderscheiden met een eredoctoraat van Wageningen Universiteit. Pinstrup-Andersen is directeur van het International Food Policy Research Institute (IFPRI). | K.V.