Nieuws - 5 juni 2018

Universiteit Engelstalig, Wageningen Research niet

tekst:
Albert Sikkema

De voertaal op de universiteit moet Engels worden, maar Wageningen Research moet Nederlandstalig blijven. Dat adviseert de werkgroep Internationalisering. De tien strategiegroepen van WUR presenteerden hun ideeën op 4 juni voor het Wisdom and Wonder paviljoen.

©Albert Sikkema

Het taalbeleid is een hot issue in de politiek en pers. Moeten de internationalisering en het groeiende aantal Engelstalige opleidingen aan banden worden gelegd of zijn ze juist nodig?

Voertaal
‘Wageningen moet Engelstalig zijn vanwege de internationale missie en studenten’, zegt Carolien Kroeze van de werkgroep ‘WUR als internationale organisatie’. ‘Daarom denken wij dat de voertaal op de universiteit Engels moet zijn. Maar bij Wageningen Research, dat veel Nederlandse klanten en opdrachtgevers heeft, moet de voertaal Nederlands zijn.’ De werkgroep adviseert de raad van bestuur om daar iets mee te doen in het nieuwe strategisch plan van WUR.

Partners
De werkgroep Partnerships vindt dat WUR niet meer met alle mogelijke internationale partners in zee moet gaan. We moeten kiezen welke partners we belangrijk vinden, zegt werkgroeptrekker Bram de Vos, en vervolgens investeren in die partners. ‘Nu vinden we alle partners belangrijk maar investeren we nergens in.’

Mandaat
Iedereen vindt One Wageningen belangrijk, maar daar past wel een kanttekening bij, vindt de werkgroep die nadacht over het businessmodel van Wageningen Research. We moeten vaker geschikte mensen binnen WUR het mandaat geven om plannen uit te werken, in plaats van eindeloos te overleggen, stelt Ernst van den Ende. Maak iemand verantwoordelijk, laat deze zijn of haar plan trekken en evalueer na afloop.

Alle plannen, van plakkertjes tot meer uitgewerkte voorstellen, gaan nu naar de raad van bestuur. Die wil komende herfst met een nieuw strategisch plan komen voor de periode 2018-2022.

Resource zette de afgelopen weken de werkgroepen in de etalage. Lees hieronder wat zij de afgelopen tijd hebben besproken.

Lees meer: