Student - 4 april 2019

Universitaire bachelor steeds populairder onder internationals

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau
1

De masters blijven het populairst, maar buitenlandse studenten kiezen steeds vaker voor een bachelor aan een Nederlandse universiteit. Het totale aandeel internationale studenten aan universiteiten groeide van 17,5 naar 19,2 procent.

© Sven Menschel

Opnieuw is het aantal buitenlandse studenten in het Nederlandse hoger onderwijs toegenomen. Op de kop af 85.955 internationals uit 170 landen volgen dit collegejaar een volledige studie. Dat is 11,5 procent van alle ingeschreven studenten, meldt internationaliseringsorganisatie Nuffic op basis van de definitieve inschrijvingscijfers. Vorig studiejaar was dat nog 10,5 procent.
Het aandeel internationale bachelorstudenten dat voor een universiteit koos, groeide dit studiejaar het hardst: 20,4 procent van de instromers komt uit het buitenland, tegen 17,8 procent vorig jaar. Voor het eerst kozen internationals vaker voor een universitaire bachelor (30.500) dan voor een bachelor aan een hogeschool (27.186). Toch blijven de masters het populairst. Aan de universiteit is nu 23,6 procent van alle masterstudenten een international.

Italianen trekken steeds vaker de grens over om elders te studeren. Dat komt deels door de slechte economische situatie daar
Anne Lutgerink, Nuffic-woordvoerder


De meeste internationals komen uit Duitsland, maar de Italianen vinden ook steeds vaker hun weg naar de Nederlandse collegebanken. Dit jaar hebben zij de Chinezen ingehaald, en daarmee staan ze op de tweede plaats. Italianen trekken sowieso steeds vaker de grens over om elders te studeren, zegt Nuffic-woordvoerder Anne Lutgerink: ‘Dat komt deels door de slechte economische situatie daar.’ Aan de andere kant vlakt het aantal Chinese studenten in het Westen al langer af. Volgens Nuffic investeert de Chinese overheid meer in eigen onderwijs en kiezen de studenten bovendien steeds vaker voor opleidingen elders in Azië. Ook zijn er sowieso minder Chinese studenten, door de éénkindpolitiek van de overheid.

Maastricht is koploper
De universiteit met verreweg de meeste internationals, zowel qua aantal als qua aandeel, is nog altijd die van Maastricht. Volgens Nuffic is het opvallend dat er steeds meer buitenlandse studenten naar de Universiteit Leiden, de Erasmus Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam gaan. Tien jaar geleden kwam niet meer dan 10 procent van hun studenten uit het buitenland.

TU's
De technische universiteiten in Delft, Twente, Eindhoven en Wageningen trekken vooral buitenlandse studenten die er een master volgen of promoveren. Het totale aantal internationals aan de TU’s is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Maar de buitenlandse studenten die naar een universiteit gaan, kiezen het vaakst voor een sociale studie.

Re:acties 1

  • Stevie

    Recent was internationalisering van het onderwijs weer even voorpaginanieuws. Teneur was dat het uit de hand dreigt te lopen en dat er maatregelen nodig zijn. Bovenstaand artikel is van een aantal maanden geleden. Het mag zo zijn dat we meer studenten uit de EU trekken; zij betalen hetzelfde collegegeld als Nederlandse studenten. Wat veel minder bekend is, is dat studenten van buiten de EU veel meer collegegeld betalen: voor een master wel €18700 per academisch jaar - zie https://www.wur.nl/en/Education-Programmes/master/Tuition-Fees.htm. Waarom is dit zo?
    Studenten van buiten de EU kunnen hier zo alleen komen met een beurs van bijv. NUFFIC. Dat geld krijgt NUFFIC vast uit Den Haag, waar ze dan weer kunnen zeggen: "Wat goed van ons hè, dat wij zoveel ontwikkelingshulp geven?". Of het wordt toegevoegd aan de buitenlandse schuld van de landen van herkomst. Als het gaat om ontwikkelingslanden dan is dat bijna niet uit te leggen, wat mij betreft.
    Vanuit het verre buitenland krijg ik wel eens verzoeken om hulp bij het zoeken van een studie en een beurs. Ik heb besloten om voortaan aan te bevelen dat die jonge mensen gaan studeren in Duitsland of in België - bijv. in Bonn of in Leuven als het gaat om studies die we hier in Wageningen ook hebben. Daar betalen studenten van buiten de EU tenminste normale bedragen als collegegeld. Ik vraag me af of we hier in Nederland nou zo slim bezig zijn. Het zou me niets verbazen als over een paar jaar zal blijken dat de aangekondigde maatregelen onnodig waren.

    Reageer

Re:ageer