Student - 17 maart 2011

Unitas wil naar industrieterrein De Nude

Jongerenvereniging Unitas heeft een nieuw onderkomen op het oog op een industrieterrein in de wijk De Nude. Omwonenden vrezen echter voor geluidsoverlast en parkeerproblemen.

Industrieweg  42, toen dansschool Swingpoint er nog zat
Het pand waarin Unitas interesse heeft, ligt aan de Industrieweg 42. Tot vorig jaar was er een stijldanscentrum in gevestigd. ‘Het heeft een grote zaal met een mooie dansvloer. De zaal is bovendien goed geïsoleerd, omdat deze is gebouwd volgens een doos-in-doos-constructie', zegt Suzanne Jansze, de voorzitter van de gebouwcommissie van Unitas.
De jongerenvereniging verliet in juni 2009 het oude pand aan de Generaal Foulkesweg. Toen de bezoekersaantallen terugliepen, kon de vereniging de huur namelijk niet meer opbrengen. ‘Het was een veel te groot pand. Het pand aan de Industrieweg is een stuk kleiner. Dat past beter bij de gesloten gezelligheidsvereniging die Unitas nu is', verklaart Jansze.
LAN-party
De vereniging heeft behoefte aan een plek waar leden kunnen lunchen en samenkomen voor bijvoorbeeld spelletjesavonden en een LAN-party. ‘Het werkt ook drempelverlagend wanneer leden gewoon bij het bestuur kunnen binnenlopen om iets te vragen. Nu vergaderen commissies vaak bij mensen thuis.'
Fietsen
Inmiddels is bij de gemeente een bestemmingsplanontheffing aangevraagd. Een paar ondernemers en bewoners van bedrijfspanden in de omgeving hebben bezwaar gemaakt. Ze zijn bang voor overlast van mensen op straat en geparkeerde fietsen of auto's. ‘We hopen er samen met de omwonenden uit te komen. We hebben een plan bedacht voor het plaatsen van de fietsen. En de enkele leden die een auto hebben, kunnen deze kwijt op de parkeerplaats bij het gebouw', reageert Jansze.
Naar verwachting beslist de gemeente binnen zes weken over de ontheffing. Wanneer er groen licht komt, hoopt Unitas het nieuwe onderkomen zo snel mogelijk te betrekken. De open Unitas-feesten blijven voorlopig in de Junushoff, café Het Gat en café De Overkant.