Nieuws - 5 oktober 2006

Unisekstoilet

Openbare ijdelheid vind ik een grote zonde. Ik kijk nooit in ruiten of winkelspiegels om te checken of mijn haar nog goed zit en ik verafschuw mensen die dat wel doen. Getut kan je beter bewaren voor de beslotenheid van de wc.
Op de Leeuwenborch is er één gezamenlijk toilet. Twee meisjestoiletten, twee jongenstoiletten (gelukkig niet van die pisbakken) en een invalidentoilet bevinden zich in dezelfde ruimte. Ik vind het niet erg dat het gedeeld is, maar het is gewoon niet hetzelfde als een aparte dames-wc.
Het doet me denken aan Ally McBeal. In Ally’s kantoor bevinden zich alleen maar unisekstoiletten, maar dat weerhoudt de vrouwen er niet van om tussen de wastafels te roddelen. Toch is er altijd een kans dat een mannelijke collega binnen komt wandelen of zich onopgemerkt op één van de wc’s bevindt en het gesprek hoort.
Ik ga dan ook puur functioneel naar het unisekstoilet en niet voor leuke gesprekken. Bovendien heeft de veilige beslotenheid van vrouwen onder elkaar hier plaatsgemaakt voor starende blikken van jongens die je bestuderen terwijl je even je haar goed doet. Daar voel ik me ongemakkelijk bij en mijn ogen vermijden dan ook angstvallig de spiegel als ik mijn handen was. Zonder gecheckt te hebben of er iets tussen mijn tanden zit verlaat ik telkens weer de wc.
Tot ik een keer het invalidentoilet ontdek. Achter die deur bevindt zich een compleet ander toilet – met eigen wasbak en spiegel. Hier kan ik ongemerkt ijdel zijn en net zo lang doen over mijn haar als ik wil. Een aanzienlijke tijd later en met een gevoel alsof ik heel stout ben geweest stap ik weer naar buiten. Maar mijn haar zit tenminste eindelijk goed.