Nieuws - 18 april 2018

Unilever stelt lab beschikbaar aan Wageningse startups

tekst:
Stijn van Gils

Voortaan kunnen Wageningse startups gemakkelijker gebruik maken van de faciliteiten, kennis en netwerk van Unilever. De multinational uit Rotterdam heeft daarvoor een contract getekend met de Wageningse startupbegeleider StartLife.

Isabelle Esser van Unilever (links) tekent overeenkomst met Jan Meiling van StartLife (rechts) ©Sven Menschel.

Startende ondernemingen die zijn aangesloten bij StartLife, kunnen straks bij de startupbegeleider aankloppen als ze contact met Unilever zoeken. Dat geldt voor ondernemers die bijvoorbeeld een bepaalde labfaciliteit nodig hebben, maar ook voor starters die hulp nodig hebben met bijvoorbeeld marketing.

Geen concurrent
‘Je zou kunnen denken dat Unilever daarmee een toekomstige concurrent in het zadel helpt, maar zo is dat niet’, vertelt Jan Meiling van StartLife. Volgens de directeur, die de overeenkomst afgelopen vrijdag ondertekende, haalt het voedingsmiddelenbedrijf door de deal vooral een innovatieve atmosfeer in huis. ‘Je moet je voorstellen dat er straks ineens jonge ondernemers in de labs van Unilever rondlopen. Dat doet iets met de sfeer. Op die manier ontstaat kruisbestuiving waar beide partijen wat aan hebben.’

Het is voor hen ook een manier om nieuw talent aan te trekken
Jan Meiling, directeur StartLife

Unilever krijgt door de afspraak inzicht in de ideeën van jonge, academisch opgeleide ondernemers. ‘Het is voor hen ook een manier om nieuw talent aan te trekken of om met een veelbelovend bedrijf samen te werken of zelfs over te nemen.’ Verder kan Unilever de bij StartLife aangesloten ondernemers vragen om mee te denken over bepaalde thema’s waar de multinational mee worstelt, zoals het tegengaan van voedselverspilling.

Eerste deal met voedingsbedrijf
Bij StartLife aangesloten ondernemers die liever met een ander voedingsbedrijf willen samenwerken, kunnen dit na de deal nog steeds doen. Verder zijn de gemaakte afspraken niet exclusief; starters kunnen dus nog steeds met andere voedingsbedrijven in zee.

Wel is het contract met Unilever het eerst ‘partnership’ met een voedingsmiddelenconcern. Eerder sloot het startupplatform al vergelijkbare deals met de substraatmaker Klasmann Deilmann, dat bijvoorbeeld potgrond maakt, en het groothandelsconcern Metro, in Nederland bekend van onder meer de groothandel Makro. Daarnaast heeft StartLife een aantal contracten waarbij de partner liever anoniem wil blijven.

Unilever betaalt StartLife een volgens Meiling bescheiden ‘partnership fee’. De hoogte daarvan is niet bekendgemaakt. StartLife werd in 2010 mede door WUR opgericht en heeft inmiddels meer dan 200 startende bedrijven als lid. Het platform is net als, veel van de startups die lid zijn, gevestigd in het nieuwe gebouw Plus Ultra naast het in aanbouw zijnde onderzoekscentrum van Unilever.