Nieuws - 26 juni 2018

Unilever gaat analyseapparatuur delen met WUR en derden

tekst:
Albert Sikkema

Het nieuwe lab van Unilever gaat onderzoeksapparatuur onderbrengen in de Shared Research Facilities op Wageningen Campus. Om te beginnen plaatst Unilever enkele elektronenmicroscopen bij WUR.

Het R&D-centrum van Unilever in aanbouw. ©Albert Sikkema

Het Research & Development lab van Unilever gaat deelnemen aan de Shared Research Facilities – voorheen CAT-Agrofood – op de Wageningse campus. In dit samenwerkingsverband gebruiken verschillende bedrijven en organisaties sinds 2010 gezamenlijk hoogwaardige onderzoeksapparatuur. Het gaat om dure en complexe apparaten zoals elektronenmicroscopen, massaspectrometers en DNA-sequencing apparatuur. Niet alleen de aanschaf van dit soort apparaten is duur, maar ook het opbouwen van expertise om ze goed te gebruiken. Door samen te werken krijgen alle partijen toegang tot apparatuur die voor ieder afzonderlijk bedrijf onbereikbaar zou zijn.  

Gebruikers
Die aanpak is een groot succes. Het afgelopen jaar maakten bijna dertig bedrijven en organisaties gebruik van de gedeelde onderzoeksfaciliteiten. Daartoe behoorden FrieslandCampina, TNO, Bel Leerdammer BV, ziekenhuis Gelderse Vallei, Erasmus Universiteit, Syngenta, Hendrix Genetics en Keygene. Unilever was ook een gebruiker, maar zet nu ook zelf apparatuur in. Het bedrijf sloot op 22 juni een overeenkomst met WUR om twee elektronenmicroscopen te plaatsen bij de universiteit op de campus. In de toekomst wil Unilever ook een NMR-apparaat onderbrengen in de Shared Research Facilities.

Ecosystem
‘Unilever bouwt nu een nieuw R&D-centrum op de campus, omdat we deel willen uitmaken van een food ecosystem in Wageningen’, zegt woordvoerder Fleur van Bruggen van Unilever. ‘Door mensen van WUR, andere kennisbedrijven en startups te ontmoeten, willen we van elkaar leren en daardoor beter innoveren. Dit is de eerste concrete uitwerking daarvan, al voordat we naar Wageningen verhuizen medio 2019. Dit is een eerste stap; hier eindigt het niet mee.’

Lees meer: