Wetenschap - 5 juli 2001

Unilever en Heineken blijven favoriete werkgevers studenten

Grote, internationaal opererende bedrijven als Unilever en Heineken blijven favoriete werkgevers onder studenten; vrouwen kiezen opvallend vaak ook voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, de VN en de Europese Unie. Dit blijkt uit het arbeidsmarktonderzoek dat de internationale studentenorganisatie Aiesec jaarlijks houdt onder ouderejaarsstudenten economie, bedrijfskunde en rechten.

Studenten hebben geen interesse in een baan bij de Belastingdienst of de Nederlandse Spoorwegen. Ook het opzetten van een eigen bedrijf vinden ze steeds minder aantrekkelijk.

Bij het zoeken naar werk blijken studenten vooral te letten op 'kansen en uitdagingen'. De onderzoekers vonden hierbij wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Terwijl voor vrouwen de balans tussen werk en priv? van belang is en ze vooral hechten aan baanzekerheid, lage werkdruk, veel vrije tijd en een gunstige vestigingsplaats, zoeken de mannelijke studenten meer een op prestatie gerichte werkomgeving.

De Aiesec Monitor 2001, waaraan 1088 studenten hebben deelgenomen, laat zien dat studiegenoten, huisgenoten, familie en kennissen voor studenten nog steeds de belangrijkste bronnen van informatie zijn bij hun ori?ntatie op de arbeidsmarkt. | Y.d.H.